Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да пажљиво прати сваку реч коју изговори Тања Фајон и да очекује да ће да се избори за то да Срби постану национална мањина у Словенији.

Он је, упитан како тумачи реакцију Тање Фајон и Владимира Билчика на идеју смањења цензуса, шта је њима спорно, и да ли ће узети тај став у обзир приликом коначне одлуке о смањењу цензуса, указао је да реакције Фајон и Билчика нису истовретне.

Рекао је да је увек заинтересован за сваку реч коју изговори Фајон, нарочито ако се тиче права Срба у Словенији.

Очекујем да се Фајнон као истакнути борац за људска права избори за то да Срби постану нацинална мањина у Словенији. Срби су највећа етничка група у Словенији. Уверен сам да ће она огроман допринос пружити напретку права једне мањине, која живи на територији њене земље“, поручио је председник Србије.

НИЖИ ЦЕНЗУС ЈЕДИНА ШАНСА ДА ЂИЛАС И ЈЕРЕМИЋ УЂУ У ПАРЛАМЕНТ

Драган Ђилас и Вук Јеремић знају да им је смањење цензуса једина шанса да уђу у парламент, а сва њихова аргументација против је глупост, просто, морају нешто на телевизији да кажу, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, упитан зашто Ђиласу и Јеремићу, и другима, смета спуштање цензуса, одговорио да им не смета, већ да се радују томе.

Знају они да им је то шанса да уђу у парламент следећи пут, ако не сада“, подвукао је он.

На додатно питање зашто се сада противе када раније, док су били на власти, нису били против, Вучић је одговорио да не треба тражити озбиљну аргументацију како би се побијала њихова неозбиљна.

То је једина шанса да пређу цензус, макар за две, три, четири или шест година. Једина шанса. Глупост је што износе, али морају нешто на телевизији да кажу“, објаснио је Вучић.

СВИ СУ САГЛАСНИ СА СПУШТАЊЕМ ЦЕНЗУСА, НИШТА ОД БОЈКОТА

Сви у Србији су сагласни да треба снизити изборни цензус и сви срећни због тог предлога, осим људи у СНС, рекао је данас председник Александар Вучић.

Своје страначке другове у то мора да убеди, а не оне друге, који, каже, мислећи на СзС, и онако не учествују на изборима.

Вучић је рекао да никаква посебна аргументација која "брани" спуштање цензуса није потребна, будући да ни у једном уџбенику не пише да је то на штету опозиције, напротив.

Председник је рекао да је он мислио да је дијалог са опозицијом вођен да би они учествовали на изборима, а они су, примећује, у ствари водили дијалог да би ми били будале.

"Ок, ми смо будале, ви сте паметни и не учествујете на изборима. Пустите људе који учествују на изборима, који ће, сагласно потребама, да одређују изборне услове".

Вучић подсећа да су већ промењена три изборна закона које су они тражили да буду промењени, а то су Закон о финансирању политичких активности, Закон о јавним предузећима и Закон о Агенцији за борбу против корупције.

Сви ти закони се суштински много више односе на изборе, него то да ли ће бити цензус смањен са пет на три одсто, додао је Вучић.

Каже да је суштина то да је њима јасно да од бојкота нема ништа и да ће бити више странака које ће да чувају своју позицију у парламенту, уместо да упадају са тестерама на РТС.

Вучић каже да ни у једном уџбенику не пише да се смањивањем цензуса отежава опозицији, већ управо да се олакшава мањим странкама да уђу у парламенти и да ће због тога СНС имати 110 или 120 или 130 мандата уместо 140 или 150 посланика у парламенту.

На подсећање новинара да је Савезни уставни суд у Немачкој 2014, два месеца пред изборе, рекао да цензус не сме да буде ни три одсто, како би била већа репрезентативност грађана у парламенту и то је тада било квалификовано као демократска одлука, рекао је да је то свакоме јасно и у Србији, осим злонамерним људима.

НЕМА ОДЛАГАЊА ИЗБОРА,ОНИ СА ПО 2 ОДСТО НЕ МОГУ У ВЛАДУ

Нема одлагања избора, нећу кршити устав, залуд се Ђилас и Обрадовић надају да ће ме нико натерати да они са по 2 одсто подршке уђу у владу, поручује председник Александар Вучић.

Вучић је рекао да би одлагање избора било могуће само ако се прекрши Устав и поручио да то сигурно неће урадити.

Он је тако прокоментарисао изјаву Бошка Обрадовића да је дозвољено и одложити изборе, ако је дозвољно смањити цензус.

"Јесте, ако погазите Устав, али ми не пада напамет да газим Устав и да уводим ванредно стање", нагласио је Вучић.

А ако се мења цензус, мења се, каже, тако што није дозвољено да га повишавате и отежавате политичким противницима, али је нормално да олакшавате политичким противницима.

Истиче да се Обрадовић и Ђилас ваљда надају да ће "неко" натерати власт да они са по два одсто гласова уђу у владу.

"Ни то се неће десити. Нека они раде свој посао, а ми свој. А, народ ће своје рећи", додао је Вучић.

ВУЧИЋ ВОКЕРУ: НЕМА НИШТА ОД ТА ТВОЈА ЋОРАВА ПОСЛА

Нема ништа, Вилијаме, од та твоја ћорава посла, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, коментаришући медијске наводе да је некадашњи шеф Верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер стигао у Приштину "да формира владу".

"Србија данас није шака зоби коју можете да позобате, као што сте радили 1999. године. Што си опослио 1999. године, то си урадио, више није твоје време, Вилијаме", рекао је Вучић, одговарајући на новинарска питања.

Он је иронично приметио да је Вокер, као што је некада по сопственом признању формирао независно Косово, сада отишао у Приштину, јер је време да се формира велика Албанија, али је истакао да се то неће догодити.

"Нема ништа, Вилијаме, од та твоја ћорава посла", рекао је Вучић.

Некадашњи шеф верификационе мисије ОЕБС Вилијам Вокер, који је остао упамћен као човек после чијег извештаја о наводном "масакру" у Рачку је 1999. године НАТО бомбардовао Србију и СР Југославију, јуче је био у седишту Демократског савеза Косова у Приштини.

Како су навели приштински медији, он борави на КиМ поводом 21. годишњице Рачка, а његова посета ДСК није била најављена, Газета пише да је Вокер дошао у ДСК због разговора са Исом Мустафом о преговорима са Аљбином Куртијем и Самоопредељењем о коалиционој влади.

Бивши амерички дипломата, којег медији доводе у везу са ЦИА, Вокер, стигао је на Косово на позив Беџета Пацолија, који је пре три дана на Фејсбуку објавио њихову заједничку фотографију.