НАШЕ очекивање је да ће пре избора у САД бити напретка у процесу дијалога Београда и Приштине, јер је прогрес апсолутно неопходан за стабилност у региону. Зато ћемо наставити наш рад на подршци дијалогу - рекао је за "Новости" Ентони Годфри, амерички амбасадор у Србији.

На питање да ли је могуће да се пре избора у САД, који следе предстојеће јесени, види не само напредак већ и резултат дијалога, Годфри је рекао да се томе нада.

Што се тиче погледа Москве на овај процес, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко поновио је да пре свега Европска унија треба да изврши притисак на Приштину да се укину таксе на српску робу, као и да је оквир за решавање косовског питања Резолуција 1244:

- Желим да нагласим да ће Русија урадити све што може као стална чланица СБ. Исто тако, од наших партнера у овом телу очекујемо да имају више воље и разумевања и да више сарађују у оквиру СБ по питању Косова. Тренутно, разумевање међународне заједнице недостаје, пре свега у СБ УН.

Фото: И. Радуловић

Када је председник САД Доналд Трамп именовао дипломату Ричарда Гренела, свог човека "од поверења", за специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине почетком октобра 2019, то се протумачило као знак да Бела кућа хоће да што пре затвори косовску причу. Берлин, међутим, судећи према најновијом порукама из Немачке, сматра да са споразумом не треба журити.

Новопостављена директорка за Југоисточну Европу, Турску и земље ЕФТА немачког министарства спољних послова Сузан Шуц, у интервјуу за портал Коссев, рекла је да споразум Београда и Приштине мора да буде одржив, применљив, да мора да допринесе стабилности целог региона и да морају да га подрже народи на обе стране.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САД сто одсто подржава модерну и демократску Србију: Амбасадор Годфри са члановима Америчке привредне коморе


- Немачка не верује у споразум чија примена укључује размену територија. Уместо тога треба да постоји добро структурисан преговарачки процес којим се покривају сва отворена питања. Зато се он мора пре тицати садржаја него временског ограничења. И док са споразумом не треба журити, време је кључно да би дијалог почео што је пре могуће - рекла је Сузан Шуц, по којој би ЕУ, као посредник у дијалогу, требало да појача своје способности за пружање подршке у преговорима о читавом спектру питања.


ТАЧИ ТРАЖИ ТУМАЧЕЊЕ СУДА

ПРЕДСЕДНИК привремених институција у Приштини Хашим Тачи затражиће од Уставног суда тумачење временског оквира који је на располагању победничкој странци за формирање владе, као и одговор на питање шта се дешава када она одбије да предложи кандидата за премијера, пренели су косовски медији.

На овај начин Тачи ће покушати да изврши притисак на Аљбина Куртија, лидера Самоопредељења, које је освојило највише гласова на изборима 6. октобра, а које одуговлачи са преузимањем мандата за састав нове владе.