Дачић је истакао да активности Министарства спољних послова, које су везане за процес око Косова и Метохије јесу примарне и да, упркос досадашњем залагању, није задовољан напретком овог процеса у протеклој години.

У Министарству спољних послова Републике Србије одржан је новогодишњи пријем, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да ће и у овој, као и у претходној години државни приоритет остати борба за очување суверенитета и територијалног интегритета.

Дачић је истакао да активности Министарства спољних послова, које су везане за процес око Косова и Метохије јесу примарне и да, упркос досадашњем залагању, није задовољан напретком овог процеса у протеклој години.

- Прави дијалог је изостао, услед одбијања Приштине да укине одлуку о такси на робу из централне Србије. Несхватљиво је да је ова антицивилизацијска мера опстала дуже од годину дана, упркос захтевима са свих страна света да буде укинута. Надамо се да ће се то променити током ове године, да ће таксе бити укинуте што пре, како би се наставио дијалог за који је Србија заинтересована и у њему види једини пут за постизање компромисног и дугорочног решења - рекао је Дачић.

Министар је подсетио и да је у 2019. години још пет земаља чланица Ун повукло своје раније одлуке о признавању тзв. Косова и да је укупан број држава које су повукле признање 17.

Министар је подсетио и да је у 2019. години још пет земаља чланица Ун повукло своје раније одлуке о признавању тзв. Косова и да је укупан број држава које су повукле признање 17.

- У Уједињеним нацијама данас више чланица не признаје Косово као државу, него што је признаје. Такав однос у међународној заједници, у још изразитијем облику, показао се и приликом новог покушаја Приштине да постане чланица Интерпола у октобру у Чилеу, када је повукла кандидатуру суочена са још већим бројем противника тог чланства - рекао је Дачић и нагласио да је Република Србија спремна за наставак дијалога у вези да Косовом и Метохијом и проналазак компромисног решења по питању КиМ.

- Ситуација на Косову и Метохији представља за Србију највећи политичко-безбедносни изазов. Србија и НАТО имају обавезе у складу са Резолуцијом СБУН 1244 и Војно-техничким споразумом, а примена тих обавеза представља императив за обе стране. Од НАТО очекујемо да са разумевањем сагледава и подржава наше приоритете, што се нарочито односи на Косово и Метохију. НАТО вођена мисија КФОР има посебан значај за српску заједницу на Косову и Метохији. Сматрамо да, нажалост, безбедносна ситуација у Покрајини захтева, ако не веће, бар несмањено присуство КФОР. Србија се снажно противи трансформацији тзв. "Косовских безбедносних снага" у тзв. "Војску Косова", јер се тиме крши Резолуција СБ УН 1244 и угрожава регионална и шира стабилност - рекао је он.

Дачић је рекао и да кључни спољнополитички приоритет и даље остају европске интеграције и пријем Србије у пуноправно чланство ЕУ, а самим тим и спровођење реформског процеса у складу са највишим стандардима који су пред њу постављени.

- Током 2019. године формиране су институције Европске уније, а изузетно је позитивно што у саставу нове Комисије и даље постоји функција комесара за проширење. Србија изражава пуну подршку Оливеру Вархељију у нади да ће успети да, заједно са државама чланицама ЕУ, омогући бржу динамику приступног процеса. Поздрављамо истовремено и избор високог представника ЕУ за заједничку спољну и безбедносну политику Ђозепа Бореља - казао је Дачић.

ДАЧИЋ: У 2019. ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ ОКО 850.000 ЕВРА

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да је Влада Србије у оквиру Програма сарадње са дијаспором и Србима у региону током 2019. године издвојила више од 100 милиона динара којима је у циљу очувања националног и културног идентитета суфинансирано 414 пројеката.

Поред очувања идентитета, део средстава уложен је и у пројекте заштите права дијаспоре и Срба у региону, рекао је Дачић на пријему који је поводом новогодишјних празника организовао за предствнике дипломатског кора и међународних мисија.

"Подржали смо више од 200 омладинско-спортских и културно-уметничких догађаја и приредби у иностранству и матичној држави. Значајан сегмент од преко 70 пројеката припадају области подршке организацији школа, кампова и едукативних радионица намењених дечјем и омладинском узрасту", рекао је Дачић.

Како је шеф дипломатије рекао, у циљу унапређења услова за учење српског језика у иностранству, набављени су уџбеници, лектира и дидактичких средстава за ниже разреде основношколског узраста.

"У овој години нашој деци у иностранству послаћемо око 8.000 књига", рекао је први човек министарства спољних посова при коме је и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је на скупу да су уз очување територијаног интегритета и суверентитета кључни спољно-политички приоритети Србије европске интеграције и пријем у пуноправно чланство Европске уније, а тим поводом изјавио да до маја, када се у Загребу одржава Самит ЕУ - Западни Балкан, очекује јасну методологију приступног процеса.

Такође, говорио је и о КиМ и да данас у УН мање земаља признаје независност Косова него што је оних који је признају. Рекао је да је Београд спреман за наставак дијалога и да се нада да ће се током ове године то и десити, након што буду укинуте таксе.

Део говора посветио је и партнерским односима с НАТО-ом што је, како је додао, веома важан елемент државне политике Београда и настојања да регион буде трајно стабилан.

Како је навео, Београд од НАТО-а очекује да сагледава и подржава приоритете Србије што се нарочито односи на КиМ. Поновио је да се Србија снажно противи трансформацији косовских безбедносних снага у такозвану војску Косова, јер се тиме крши Резолуција 1244 Савета безбедности УН и угрожава стабилност у регионалу.

Министар је говорио и о оствареним резултатима, отварању конзуларно дипломатских представништава, укидању роминга у делу региона, посети председника Француске Србији, унапређењу билатералних односа са САД, сарадњи са Латинском Америком и Карибима, продубљивању стратешког партнерства са Кином ...

ДАЧИЋ: С ПАСОШЕМ СРБИЈЕ У 71 ЗЕМЉУ БЕЗ ВИЗЕ, ШИРИЋЕМО КРУГ

Министар иностраних послова Ивица Дачић изјавио је да грађани са српским пасошем, који је на 39. месту по Henley Passport Index-у за 2020. годину, данас могу да путују у 71 земљу и додао да ће Министарство радити на томе да се прошири круг земаља за које оне нису потребне.

"Држављани Србије без визе могу путовати у 71 земљу, а они са дипломатским и службеним пасошима у 94", рекао је Дачић на новогодишњем пријему организованом за дипломатски кор и представнике међународих мисија.

Додао је да је у оквиру визне политике настављен рад на усклађивању нашег визног система са стандардима и препорукама ЕУ и инициране су активности у циљу либерализације визног режима кроз закључивање више билатералних споразума.

Земља са најпривлачнијим пасошем по пројекцији Хенлеy Пааспорт Индеx-а је Јапан, а следе Сингапур, Јужна Кореја и Немачка.

(Телеграф.рс/Танјуг)