Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Абу Дабију са принцем престолонаследником шеиком Мухамедом бин Заједом Ал Нахјаном, уочи почетка обележавања Недеље одрживог развоја (Abu Dhabi Sustainability Week - АДСW) - глобалне платформу за убрзање одрживог развоја у свету.

Она је истакла да је то још једна потврда одличног односа и блиског партнерства са Уједињеним Арапским Емиратима, и да је то важно јер УАЕ предводе развој у области науке и технологије, посебно зелене економије и одрживог развоја.

"Имала сам добар разговор са Мухамедом бин Заједом који је упутио поздраве председнику Александру Вучићу и целој Србији и надамо се да ће ове године имати прилику да посети Србију поново", рекла је премијерка.

Брнабић је навела да је у Абу Дабију у име Владе Србије уручила једну од награда у области образовања и да је тај скуп прилилка да се види шта се у свету дешава у области високих технологија и одрживог развоја.

"Данас ћу имати велики број састанака са унверзитетима и потенцијалним инвеститорима у области инфраструктурног развоја, а један од најважнијих је састанак на универзитету специјализованим за област вештачке интелигенције", навелаје Брнабић.

Она је истакла да је Србија 26 земља у свету која је усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције и прва у овом делу Европе која је одвојила значајне ресурсе за улагање у ову област.

"Очекујем да ће то бити једна од тема са којом ћемо наставити сарадњу са УАЕ" рекла је она.

Кроз иницијативу Недеља одрживости подстиче се размена знања, примена нових стратегија и пружање решења за покретање економског развоја и друштвеног напретка.

Догађај окупља људе из света политике, стручњаке из области индустрије, технологије и вештачке интелигенције, као и лидере одрживости нове генерације.

Брнабић је казала и да ће цео свет током ове недеље моћи да се упозна са највишим достигнућима у областима технолгије, енергетике, здравства, образовања,вештачке интелигенције.