НИ на који начин нисам учествовала и немам никакве везе са оптужбама због којих је ухапшен в. д. генералног директора "Инфраструктуре железнице Србије" (ИЖС) Мирољуб Јевтић. Од надлежних правосудних органа очекујем да ураде све што је у складу са законом, а ја сам им доступна у сваком тренутку.

Ово је рекла потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, а поводом спекулација које су се појавиле у јавности да је Јевтић, који је у суботу ухапшен због примања мита у износу од 10.000 евра у поступку експропријације земљишта на траси планиране изградње брзе пруге, "део новца давао њој на руке".

- Разочарана сам понашањем директора Јевтића и свиме што му се ставља на терет. Поздрављам рад државних органа у расветљавању свих чињеница везаних за овај случај. По томе се види да Србија данас није више иста земља као што је била - истакла је Михајловићева у саопштењу.

Јевтић, који се терети за примање мита, и још тројица ухапшених због давања мита - Драгослав Бурзановић, члан Надзорног одбора Привредног друштва "Ратко Митровић" из Новог Сада и адвокати Зоран Стојановић и Владислав Костић, у недељу су саслушани у Тужилаштву за организовани криминал и сви су негирали да су криви.

"Пропитивање" Јевтића почело је око 10 часова и трајало је око два сата, током којих је он негирао да је примио мито у износу од 10.000 евра.

Његов адвокат Јакша Пековић за "Новости" је изјавио да је тачно да је његов клијент негирао кривично дело које му се ставља на терет, као и да није помињао никога из Владе.

- Јевтић ниједном реченицом није споменуо никога из Владе или људе њима блиске, као што су поједини медији то објавили - истакао је бранилац, наглашавајући да његов клијент није ни давао изјаву у полицији. - У Тужилаштву за организовани криминал је први пут изнео одбрану и никога није спомињао. Такође, морам да кажем да нису тачне ни информације да су постојале неке формалне и неформалне изјаве и да су оне контрадикторне. Никакве неформалне изјаве не постоје, само формалне и то оне у тужилаштву.

Мирољуб Јевтић и Зорана Михајловић

Везано за новац који је пронађен код Јевтића, а који је наводно део мита, Пековић наглашава "да се не ради ни о каквом миту". Адвокат није желео да, у интересу истраге, говори детаљније о овоме, уз објашњење "да је Јевтић објаснио одакле му тај новац".

Хапшење директора за синдикалце у "Инфраструктури железнице Србије" уопште није било изненађење. Председник Синдиката извршних служби железница Небојша Никић за "Новости" каже да је претходних месеци указивао на његове злоупотребе. Никић истиче да Јевтић није могао сам да ради ово за шта се сумњичи, већ да су о томе били обавештени и његови најближи сарадници.

- Очекујем да се утврди и одговорност директора набавки, Сектора за грађевинске послове (ЗОП) и осталих - истиче Никић. - Више пута сам упозоравао надлежне и министарку саобраћаја, која сада каже да је изненађена овим што се десило. Није имао ко да ме чује, иако су сви знали шта се ради. Јефтић се бахато понашао, а појединим синдикалним лидерима је подигао коефицијенте и поставио их за своје саветнике у предузећу.

Никић објашњава да је последња ситуација, када је Јевтић ухваћен на делу - само "кап у мору". У фирми се прича да је модел функционисао "тако што су власницима земљишта давали одређену суму новца, а са адвокатима су правили уговоре да је земља плаћена и дупло више". Разлику у цени су, како се наводи, наводно "делили и стављали у своје џепове". Шта је од овога тачно, утврдиће истрага.

Никић подсећа и на извештај Државне ревизорске институције, који је указао на низ неправилности у пословању "Инфраструктуре железнице Србије", а нарочито на чињеницу да су стари прагови поново уграђивани у пругу и књижени као да расходовани коштају и десетоструко више него нови.

Спорна експропријација земљишта на трасама изградње брзих пруга Фото П. Милошевић

СУПРУГА У "СРБИЈА ВОЗУ"

ЈЕВТИЋЕВА супруга Славица Анић Јевтић ради у другом железничком предузећу "Србија воз", као повереник за етику. У опису овог радног места је да промовише етичко поступање и да заустави корупцију.

АДВОКАТИ СЕ БРАНЕ СА СЛОБОДЕ

ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал (ТОК) затражило је од суда да одреди притвор Јевтићу и осталим ухапшенима. Међутим, судија за претходни поступак Специјалног суда притвор до 30 дана одредио је само Јевтићу, док су остали осумњичени, новосадски адвокати и члан Надзорног одбора "Ратка Митровића" пуштени да се бране са слободе. Иначе, наредбом ТОК о спровођењи истраге, Јевтић се терети за примање, а остали за давање мита.

Тужилаштво је претходно саопштило да је Јевтић, наводно, неосновано и непотребно ангажовао адвокате на пословима експропријације земљишта на трасама брзих пруга, те да постоји основана сумња да су део уплаћеног новца од ИЖС, по основу фактурисаних услуга у вишемилионским износима, као мито, преко посредника, предавали њему као директору.