Кофере пакује чак половина амбасадора: Очекује се велико освежавање наше дипломатско-конзуларне мреже

Д. МИЛИНКОВИЋ

петак, 10. 01. 2020. у 08:08

Кофере пакује чак половина амбасадора: Очекује се велико освежавање наше дипломатско-конзуларне мреже

Министарство спољних послова, фото Н.Фифић

Више од 30 ДКП ишчекује нове шефове мисија. Враћају се Бачевић (Кина) и Матковић (САД)

СКОРО половина амбасадора које Србија има широм света враћа се у Београд због истека мандата, а нови кадрови требало би да буду именовани у наредних неколико месеци.

Тиме ће практично бити "освежена" готово цела дипломатско-конзуларна мрежа наше земље, јер је током прошле године већ "замењено" десетак амбасадора и генералних конзула. Наша држава тренутно има амбасаде у 69 држава и седам сталних мисија при међународним организацијама.

Шеф дипломатије Ивица Дачић потврдио је да ускоро следе именовања око 30 нових амбасадора или генералних конзула и да више неће бити оних који су пробили мандат од четири године. Он наглашава да није реч ни о каквим сменама, већ о редовној процедури именовања нових кадрова.

- Није још било конкретних договора ко ће и где ићи. Очекујем да ћемо отворити простор каријерним дипломатама.

На списку дипломата којима је истекао мандат или троше његове последње месеце су и амбасадори у кључним светским центрима - Кини и САД. Милан Бачевић у Пекингу је од јануара 2015, а Ђерђ Матковић у Вашингтону од фебруара исте године.

Прочитајте још - Амбасадори 16 земаља предали акредитиве Вучићу

Уочи Нове године донети су укази о опозиву амбасадора у Аустралији (Мирољуб Петровић), Бразилу (Вељко Лазић), Канади (Михаило Папазоглу) и Индији (Владимир Марић). Сви они пробили су четворогодишње, односно петогодишње мандате. Током 2019. службу су завршили и амбасадори у Анголи - Драган Марковић, и Албанији - Мирољуб Зарић, који је са деветогодишњим мандатом у Тирани био апсолутни рекордер међу нашим дипломатама.

Мандат су "потрошили" и амбасадорка у Аргентини Јела Баћовић, затим амбасадор у Белорусији Вељко Ковачевић и шеф ДКП у Јапану Ненад Глишић. На тој листи су и Милутин Станојевић (Израел), Душан Спасојевић (Грчка), Владимир Кохут (Кувајт) и Оливер Антић, који службује у Португалији.

Бачевић и Матковић, фото Танјуг/Д.Кујунџић, МСП

Новог шефа требало би да добију и амбасаде у Мароку, Мјанмару, Северној Македонији, Норвешкој, Тунису, Хрватској, Чешкој, Финској, Индонезији, Мексику, Украјини, Румунији, Конгу...

Промене се очекују и у неким од сталних мисија Србије при значајним међународним организацијама. Тако би кофере требало да пакује и наш стални представник при мисији УН у Њујорку, Милан Милановић, који је на тој позицији скоро седам година, као и амбасадор при НАТО Миомир Удовички, који је пробио пету годину мандата. У августу 2020. истиче четворогодишњe службовање Ани Хрустановић, која је наш амбасадор при ЕУ.

ЧЕТВОРКА ВЕЋ ОТИШЛА

КРАЈЕМ прошле године, наше амбасаде у Москви, Берну, Подгорици и Хагу добиле су нове шефове. Амбасадор у Русији је Мирослав Лазански, у Швајцарској је Горан Брадић, у Црној Гори Владимир Божовић, а у Холандији Ксенија Миленковић.


Коментари (12)

ugled srbija u svetu

10.01.2020. 08:42

novi ambasadori moraju prestaviti srbiju u svetu kao zemlju ozbiljnog politickog I ekonomskog saradnika ali na žalost mi imamo a verovatno cemo opet imati ambasadore kao da ih nemamo jer su neprimetni I nisu na korist naroda I države srbije idsto mu dođe kao da ih nemamo samo što nas ovi papreno koštaju I pune kase svojih politickih stranaka I ledera stranaka koji su ih poslali da bi I na taj nacin uzimali novac od građana srbije što za licno bogacenje a što para za izbore za kupovinu glaso

TonySoprano

10.01.2020. 08:55

Bravo, a sad profesionalce i karijerne diplomate da postavite koji će zastupati državne umesto ličnih interesa.

Рашо

10.01.2020. 09:26

Иако постоје ограничења трајања мандата и треба га поштивати, ипак, кључни критеријум је успех у раду а то нико и не помиње.

SOS

10.01.2020. 11:38

treba uvesti ispite sta su doprinjeli i sta planiraju doprinjeti, koliko ti ljudi poznsju privredu Srbije da prezentuju Srpske proizvodr u zemljama u kojimma su ambasadori.

sasa

10.01.2020. 12:37

moraju i starlete negde da se smeste da zaradjuju za hleb, pa sto bi po diplomatskim predstavnistvima

Srpsko-kanadski pisac iz Makaa

10.01.2020. 23:19

Taj iz Kine trebalo je da bude povučen najviše mesec dana po postavljanju kao potpuni duduk totalno neadekvatan za tu funkciju.