Председник Србије Александара Вучић, који је у Истанбулу имао билатералне сусрета, рекао је да је разговарао са председницима Русије и Турске, Владимиром Путином и Реџепом Тајипом Ердоганом, а да је састанак са Путином трајао нешто дуже.


"Српско-руски односи иду у врло добром смеру, искрено пријатељски односи", рекао је Вучић за РТС, наводећи да су Руси и Турци имали више тема за разговор - Либија, Сирија, Ирак.

Из тих тема се, каже, Србија склања.

"Велики нека се тиме баве, ми поштујемо све земље, а дајте да урадимо шта можемо за своје грађане. Моји домети већи од тога нису. Они који се праве да су им домети много велики, обично не би могли да буду ни председници кућног савета", казао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас у Истанбулу свечаном пуштању у рад деонице гасовода Турски ток.

ВУЧИЋ: ГРАДИМО АРТЕРИЈЕ И ВЕНЕ НАШЕ ЕНЕРГЕТСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ

Отварање "Турског тока" је од огромног значаја за Србију, тиме градимо артерије и вене наше енергетске безбедности и наше енергетске будућности, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, истичући да грађани Србије треба да буду поносни и задовољни.

Вучић је у Истанбулу, где је присуствовао свечаности отварања деонице "Турског тока", рекао за РТС да се на том пројекту радило много година, а од 2014. и формално.

"За Србију је ово од огромног знацаја. Буквално тиме градимо артерије и вене наше енергетске безбедности и наше енергетске будућности. Имамо 403 километра гасовода кроз Србију, четири мерне станице, једну компресорску. Имаћемо важан објекат у општини Жабари", рекао је Вучић.

Он је додао да очекује да Бугарска своју део посла заврши до краја маја, те да два-три-цетири месеца након тога потекне гас.

"После тога ћемо развијати секундарну мрежу. Јужно од Лесковца немамо гас, а за нова постројења нам треба. Морамо да радимо и за Топлички, Расински, Златиборски округ да бисмо могли да доводимо важне инвеститоре", напомиње Вучић.

Србија, како каже, не сме да остане без гаса.

"Без гаса је Србија пропала земља, стаје наша индустрија. Трошимо по 300, 400 милиона кубика гаса више него прошле године. Том брзином расте производња у нашој земљи. Ми не смемо то себи да дозволимо", рекао је Вучић.

Уколико Србија попуни своје гасне капацитете, око 13 милијарди кубика гаса, за седам-осам година моћи ће да кроз наплату транзита гаса поврати новац сав уложени у гасну инфраструктуру, каже председник.

Одговарајући на питање да ли се може одолети политичким притисцима због изградње гасовода, Вучић је указао да су гас и нафта одувек били средство политичке борбе.

"Ми морамо да се боримо за своју земљу, ми нисмо Руси или Кинези па да се супротстављамо било коме на свету. Ми смо мали, зато смо тражили начин како да се провучемо кроз иглене уши а да направимо најбоље могуће за Србију", напомиње Вучић.

Указујући да нема ништа против диверзификације гасних извора, Вучић је рекао да је у овом тренутку руски гас најповољнији.

"Никаквих проблема у трговини нисмо имали", навео је он.

Србији је, каже, у Истанбулу указано поштовање и због тога, додаје, грађани треба да буду поносни.


ВУЧИЋ: СРЕЋАН САМ И ПОНОСАН ШТО САМ ПРЕДСТАВЉАО СРБИЈУ


Председник Србије Александар Вучић саопштио је на Инстаграму да је завршио једнодневну посету Турској и поручио да је веома срећан и поносан што је могао да представља Србију на свецаности отварања "Турског тока".


"Председник Вучић завршава посету Истанбулу билатералним сусретом са председником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом", навео је Вучић на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav" и окачио фотографије са Ердоганом.


У одвојеној поруци, уз коју је поставио фотографије како се рукује са руским председником Владимиром Путином, а на којима се види и Ердоган, Вучић је написао:


Фото: Instagram @ buducnostsrbijeav


"До скорог видења! - председник Вучић завршио је једнодневну посету Турској".ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Церемонија отварања гасовода, Вучић са Путином и Ердоганом (ФОТО)


Вучић је на налогу "авуциц" на Инстаграму додао да је веома срећан и поносан што је могао да представља Србију на овој свечаности.


"Пуштена у рад деоница гасовода Турски ток у Истанбулу. #Србија #Турска #Русија #Бугарска", навео је Вучић уз фотографију с председницима Русије и Турске, Владимиром Путином и Реџепом Тајипом Ердоганом, као и бугарским премијером Бојком Борисовим, који су данас такође учествовали на свечаности отварања "Турског тока" у Истанбулу.