Церемонија отварања гасовода, Вучић са Путином и Ердоганом (ФОТО)

Танјуг

08. 01. 2020. у 12:34

Церемонија отварања гасовода, Вучић са Путином и Ердоганом (ФОТО)

Принтскрин: Инстаграм buducnostsrbijeav

Председник Србије Александар Вучић стигао је данас око поднева у Истанбул где присуствује свечаности поводом пуштања у рад деонице гасовода "Турски ток"
Свечаност поводом пуштања у рад деонице гасовода Турски ток, којој присуствује и председник Србије Александар Вучић, почела је данас у Истанбулу.


Вучић је на отварању заједно са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, председником Руске Федерације Владимиром Путином и председником Владе Бугарске Бојком Борисовим.


На свечаности, Ердоган седи између Путина са десне стране и Вучића са леве, док Борисов седи до Вучића.


Гасовод "Турски ток" од огромног је значаја за будућност Србије, за привлачење инвестиција и даљи економски и индустријски напредак земље, поручио је Вучића из Истанбула пред почетак свечаности.


Вучић је истакао је да ће тај гасовод омогућити да Србија добија гас по пристојним ценама, бољим него до сада.


Деоницом гасовода "Турски ток", која се данас отвара, гас ће ићи од руске Анапе до турског места Кијикеј цевима испод Црног Мора.Свечаном отварању ће, према ранијим најавама домаћина, турског председника Редзепа Тајипа Ердоана, присуствовати велики број званичника.


Русија иначе гради Турски ток са два цевовода, а укупан капацитет је око 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.


Први крак гасовода је намењен снабдевању домаћег тржишта Турске, а други за земље јужне и југоисточне Европе, док је капацитет сваког крака гасовода по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.


Други крак гасовода иде од Турске кроз Бугарску преко Србије, а затим даље до Мађарске, а у плану је да се настави према Словачкој и Аустрији.


Прве количине гаса из Турског тока потећи ће кроз магистрални гасовод у Србији у другој половини године, највероватније у октобру, када почиње следећа гасна сезона, најавио је раније министар енергетике и рударства Александар Антић.Завршено је полагање цеви дуж гасовода у нашој земљи од 403 километара, рекао је Антић Тањугу и додао да је остало да се заврше мерне станице и велика компресорска станица у околини Жабара, која треба да обезбеди пуну функцију гасовода.


Компресорска станица код Жабара требало би да буде готова у другој половини ове године.


По пуштању компресорске станице у Бугарској и поменуте станице у Србији, биће обезбеђен неопходан притисак да би тај гас наставио да тече ка Мађарској и даље до централно-еврпских гасних складишта."Као што смо планирали, прошле године завршили смо полагање цеви од границе са Бугарском до границе са Мађарском. Реч је о пројекту који је реализован изузетном динамиком, с обзиром на то да су прве активности почеле крајем априла 2019. и већ у децембру било је положено 403 километра цеви", навео је Антић.


Очекује се да у другој половини ове године, односно од почетка следеће гасне сезоне, која почиње у октобру, крену и прве количине гаса из Бугарске за Србију.


Мађарска ће гас добити нешто касније, након изградње компресорских станица на својој територији.ВУЧИЋ: ТУРСКИ ТОК ОД ОГРОМНОГ ЗНАЧАЈА ЗА БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ
Гасовод "Турски ток" од огромног је значаја за будућност Србије, за привлачење инвестиција и даљи економски и индустријски напредак земље, поручио је данас из Истанбула председник Србије Александар Вучић.


Вучић, који присуствује свечаности поводом пуштања у рад деонице гасовода "Турски ток" у Истанбулу, истакао је да ће тај гасовод омогућити да Србија добија гас по пристојним ценама, бољим него до сада."Изградња гасовода дугог 403 километра кроз нашу земљу, а касније и секундарног гасовода, како би гас довели у Владичин Хан, Љубовију, Бајину Башту и друга места, од огромног је значаја за привлачење инвестиција, напредак индустријске производње", поручио је Вучић у изјави новинарима.


Он је навео да је то од огромног значаја за безбедно и ефикасно снабдевање, те подвукао да је у савременом свету, осим путне и железничке, као и комуникационе, гасна инфраструктура најважнија.


Како је приметио, управо је то разлог због којег се велике силе "туку" и постоје велики притисци.


"Срећан сам што данас уз сусрет са Путином и Ердоганом, и уз њихово присуство, могу да разговарам са Борисовим, јер много зависи када ће Бугарска да заврши своју секцију и да то спојимо", рекао је Вучић.


Он је додао да би према неким проценама, српски и бугарски део гасовода могли да се повежу у мају или најкасније у септембру.


"Свеједно је. То је свакако за нас од стратеског, животног значаја, за будућност Србије и за даљи напредак у економског и индустријском смислу", рекао је Вучић.


Он је навео да ће данас бити прилика да разговара са Путином, Ердоганом и Борисовом о свему, нарочито у времену између ручка и вечере, када ће њих четворица бити сами.


"Све теме ћемо да покренемо, да видимо како једна велика светска сила и једна велика сила у региону, или две светске силе, гледају на проблеме на Блиском истоку, зато што је то енегетско питање и за нас, између осталог".


Како је рекао, може да се догоди да цена нафте буде на највишем нивоу у последњих неколико месеци, што ће зависити од односа САД и Ирана.


"Свака ескалација повећаваће цену гаса у будућност, јер се гас везује за нафту", непоменуо је Вучић и истакао да то за нас не би било добро.


Вуцић каже да ће од данас имати прилику да види како Русија и Турска гледају на све то.


Председник додаје да ће данас разговарати са лидерима Русије, Турске и Бугарске и о билатералним однсима, о политичкој подршци на различитим нивоима Србији, и продубљивању међудржавних односа, као и да ће у разговору са Борисовим моћи да се сагледају односи са ЕУ и да се види да ли ће сви пројекти планирани моћи да се остваре до краја.


Принтскрин: Инстаграм buducnostsrbijeav


ВУЧИЋ И БОРИСОВ У ИСТАНБУЛУ О ГАСОВОДУ


Председник Србије Александар Вучић и премијер Бугарске Бојко Борисов састали су се данас у Истанбулу уочи свечане церемоније пуштања у рад деонице гасовода "Турски ток".


Вучић и Борисов су у билатералном сусрету потврдили братске и пријатељске односе две земље и разговарали о гасоводној мрежи, као и диверзификацији гасних извора, објављено је на званичном Инстаграм профилу председника Србије - будуцностсрбијеав.


Председник Вучић ће се током боравка у Истанбулу састати и са председником Турске Реџепом Таипом Ердоаном и председником Руске Федерације Владимиром Путином.


Деоницом гасовода "Турски ток", која се данас отвара, гас ће ићи од руске Анапе до турског места Кијикеј цевима испод Црног Мора.


ВУЧИЋ СТИГАО У ИСТАНБУЛ НА ОТВАРАЊЕ ТУРСКОГ ТОКА


Председник Србије Александар Вучић стигао је данас око поднева у Истанбул где присуствује свечаности поводом пуштања у рад деонице гасовода "Турски ток".


Том приликом председник Вучић ће се састати и са председником Турске Реџепом Таипом Ердоганом, председником Русије Владимиром Путином и председником владе Бугарске Бојком Борисовом, објављено је на инстаграм профилу Будућностсрбијеав.


Вучића је на аеродрому дочекала почасна гарда које је он поздравио на турском са Мерхаба аскер.


Прочитајте још: Ердоган на Инстаграму поделио фотографије са Вучићем (ФОТО)


Поред председника Србије, отварању Турског тока присуствоваће и министар енергетике Србије Александар Антић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Marija

08.01.2020. 12:46

Rusija nastavlja da gradi „Turski tok” s dva cevovoda, od kojih je jedan namenjen Turskoj a drugi ce se protezati dalje od Bugarske do Srbije i Madjarske!

xd

08.01.2020. 14:00

Još jedan dokaz velikog poštovanja koje uživa predsednik Vučić među turskim zvaničnicima!!!

gas energent koji pokrece

08.01.2020. 14:01

da smo pametni kada prođe gasovod kroz srbiju da onda mi diktiramo za nas cenu gasa rusija je pod sankcijama I sada joj treba svaki dolar ionako ruski narod od te eksploatacije gasa I nafte nema ništa kao ni mi srbi od bora tako da ne bismo oštetili ruski narod nego diktatora I njegovui oligahiju jer sada trebaju dolare da placaju porez na nekretnine po inostranstvu a naj bo9lnije je što ce kroz porez u crnoj gori plavcati clanstvu u nato crnojh gori

maca

08.01.2020. 14:18

Velika je čast opet biti sa značajnim svetskim zvaničnicima,a još veća prisustvovati ovako važnom događaju koji značajan za budućnost Srbije.

marija

08.01.2020. 14:19

Turski tok mnogo ce znaciti za ceo region a sigurno Srbija ce biti na velikom dobitku jer gas privucice jos vise stranih investitora a to je najvaznije za Srbiju.

Prle i Tihi

08.01.2020. 14:32

Da li ova fotografija išta govori Bakiru Izetbegoviću i da li je on u stanju da je ukapira?

Stefan

08.01.2020. 14:38

Srbija je više puta pokazala da je najbliži i najpouzdaniji prijatelj Rusije na Balkanu a i u celoj Evropi.

mesa

08.01.2020. 16:44

@Stefan - jeli ti umes da citas ovo nije rusija turska procitaj pre nego pocnes da lupas

caca

08.01.2020. 15:45

Ovo je veliki dokaz da je Vucic veoma postovan i cenjen u svetu i da je uvek u drustvu pravih i iskrenih prijatelja!!!!

Ivan M.

08.01.2020. 16:07

Насловна слика ове вести ме подсећа на гужву у јавном тоалету. Свако је ту због сопственог олакшања, али нико не жели да се дружи са суседом до себе мислећи да ће покупити смрад који ће га пратити када изађе у свет. Само егзибициониста ужива у сликању самог себе, а које саблажњава људе који не обитавају по тоалетима.

Jana

08.01.2020. 16:13

Velika je cast naseg naroda kao i naseg predsednika biri na ovakvom skupu i ceremonijim

Dory

08.01.2020. 16:30

Najuspješniji srpski predsjednik u istoriji. On i Turčin sa Bospora će podijeliti Balkan. Svako će uzeti svoje pod svoje okrilje. Vučić dobro zna šta radi. Prvo privredno ojačati, a onda ostalo. Želim mu zdravlje, od sveg srca!