Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да се документима које је објавила Влада Велике Британије потврђује да су они који су бомбардовали Републику Српску, а онда и Србију, знали да је Сребреница изазвана и организована и упркос томе су затражили да УН означе Србе као геноцидан народ.
 

"2015. године Влада Велике Британије је затражила резолуцију СБ УН о геноцидности Срба због злочина у Сребреници, 2020. објављени су документи Владе Велике Британије у којима се потврдјује да су снаге Насера Орића изазвале сукоб у Сребреници и да руководства Републике Српске и Србије нису ни на који начин организовале и наредиле злочине, као и да је у питању злочин, а никако геноцид", изјавио је министар одбране Александар Вулин коментаришући поверљива документа која је објавила британска влада.

Министар Вулин је истакао да су они који су бомбардовали Републику Српску, а онда и Србију, знали да је Сребреница изазвана и организована и упркос томе су затражили да УН означе Србе као геноцидан народ. "Истина о градјанском рату у СФРЈ је дуго била сакривена али не може да буде сакривена заувек. Да ли ће и после објављивања докумената Владе Велике Британије организације за заштиту људских права, медији и светски форуми наставити да вредјају Србе? Да ли ће мајке Сребренице питати свог хероја Орића шта је и по чијем налогу урадио? Да ли ће питати Бакира Изетбеговића зашто Алија није зауставио нападе на Србе и одржао реч о Сребреници као демилитаризованој енклави?

Да ли ће партије у БиХ и сада покушавати да донесу закон о кажњавању сваког ко оспорава геноцид у Сребреници, и да ли ће организације за заштиту људских права, медији и светски политички форуми осудити Владу Велике Британије за сакривање истине? И да ли ће се преиспитати званична верзија Маркала или Рачка?", пита министар Вулин.

"Србија и Српска треба да затраже, или ако се сви оглуше о њихов захтев, саме организују нову медјународну комисију о градјанском рату у БиХ и Сребреници. Предуго су Срби носили терет лажи о геноциду и злочинима за које су кажњени иако их нису починили. Срби и њихови пријатељи су знали истину, сада им то потврдјују и ратни непријатељи, није утеха али јесте признање", рекао је министар Вулин.