Србија се искрено залаже за мир и дијалог, али он треба да се води унутар Црне Горе, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"У овом случају није реч о људима који су дошли у Црну Гору, већ онима који живе у Црној Гори и изјашњавају се као Срби и има их око 30 одсто", рекао је Дачцић за ТВ Прва говорећи о ситуацији у Црној Гори после усвајања спорног закона о слободи вероисповести.

Он је казао да сматра да је председник Србије Александар Вучић добро проценио ситуацију и донео исправну одлуку да на Бадњи дан не иде у Црну Гору.

Такође је додао да криза није настала у Београду већ у Подгорици.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Dačić: Posle Božića sa Vučićem o listi

"Ми као држава причамо о правима Срба и радимо да се помогне институцијама, зато одбијамо оптужбе да је реч о нашем мешању у унустрашње ствари Црне Горе", рекао је он.

Дачић је истакао да су ово кључни тренуци за српски народ, и да ако неко мисли да може да игра на две карте то није могуће.

Дачић сматра да је крајње време да се сви грађани Србије који су црногорског порекла изјасне по питању Закона о слободи вероисповести, који је усвојен у Црној Гори.

Каже да је морална обавеза свакога ко је добио српско држављанство, који све што има је стекао у Србији, који дугује све Србји и српском народу, да не ћути о овом питању.

"Не кажем да је потребна нека истрага, ја само кажем да ви то дугујете Србији, ако не мислите тако, онда се вратите у Црну Гору, јер то да подржавају ово што се ради против Срба, а уживају привилегије у Србији, то неће моћи", рекао је Дачић.

Он је навео да свуда где се крене, тема је Србија, јер је највећа и да је тако увек било.

"Србија је сада свима одговоран партнер, шта јос треба да ради- да аплаудира што је донет овакав закон?, упитао је Дачић.

Он је ипак оценио да је у однбосима Србије и Црне Горе само тренутни инцидент и верује да ће се брзо превазићи.