Градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири каже да и даље сматра да Митровица треба да буде један град, да је сарадња са Северном Митровицом претходних година све боља и позива све Србе који желе да се врате у јужни део града да то учине и да им он гарантује безбедност.


"Гарантујем им да ће имати потпуну сигурност. Ми смо 2004. године изградили куће за становнике који су тамо живели и понудили им да се врате. Још једном понављам да су добродошли и могу рачунати да заједно живимо и решавамо проблеме", каже Бахтири у интервјуу за Косово Онлајн.


Подсећа да је тражио да се питање уједињења две Митровице изнесе у парламент.


"Један од разлога због којег смо тражили да се град уједини је и то што се говорило о разграничењу Косова и где смо се прибојавали да се одвоји северни део, а самим тим и Северна Митровица. Да би смо се спасили од тог отцепљења мислили смо да Митровица треба да буде један град као и пре Ахтисаријевог плана. Ја сам против разграничења Косова и Србије, и бићу увек против такве идеје, јер нас је у овим границама до сада признало 115 земаља", каже Бахтири.


Каже да му је драго што се прошле године смањио број међуетничких сукоба што, наводи, потврђује да је успешно успостављање реда и мира, захваљујући којем постоји и економски раст.


Подсећа и да је 2019. године почео заједнички пројекат сређивања корита Ибра и Ситнице и да ће на ушћу бити саграђен колектор за пречишћавање отпадних вода што је инвестиција вредна 35 милиона евра.


Прочитајте и: Da li se to Bahtiri šali? Otvaranje mosta na Ibru ove godine, bez Šakire


Он је захвалио градоначелнику Северне Митровице Горану Ракићу на сарадњи у претодних шест година, наводећи да је до 2013. године било 9.876 међуетничких инцидента, а од 2013. до данас 7 или 8.


"Претходно смо имали и барикаде на мосту, али више тога нема. Мост је проходан и користе га грађани, али још тежимо да се мост у потпуности отвори и за саобраћај и ту очекујемо помоћ Горана Ракића", навео је он.