Подршка за листу са напредњацима: Врх СПС овластио Дачића да преговара о наступу на изборима

В. М.

27. 12. 2019. у 07:16

Подршка за листу са напредњацима: Врх СПС овластио Дачића да преговара о наступу на изборима

Дачић и Вучић Фото Д. Миловановић

Ако се процени да би бољи ефекат био да изађемо одвојено, онда би и то било потпуно оправдано, рекао је председник

ПРЕДСЕДНИШТВО СПС подржало је предлог председника партије Ивице Дачића о заједничкој изборној листи са напредњацима и овластило га да о томе преговара са Александром Вучићем.

- Мислим да смо показали да делимо исте вредности и политику са Вучићем и да нас повезује политика у интересу Србије - каже Дачић за "Новости". - У том смислу смо веома чврсти коалициони партнери и о свим најважнијим државним и политичким питањима увек смо имали заједнички став са Вучићем. Зато сам и предложио коалицију као највиши вид сарадње.

Дачић каже да би било логично да СПС и СНС наступе заједно, уколико се покаже да би тако могли да остваре бољи резултат на изборима:

- Ако се процени да би бољи ефекат био да изађемо одвојено, онда би и то било потпуно оправдано.

Какав став ће напредњаци заузети према предлогу социјалиста требало би да буде јасније у недељу, после седнице Главног одбора СНС-а. На тој седници тема ће бити и промене у СНС-у, које је Вучић раније најавио. Он је у четвртак изјавио да ће седница бити у потпуности затворена за јавност:

- Потпуно сам концентрисан на инвестициони план "Србија 2025", који ће бити представљен у суботу и тек после тога ћу се бавити страначким питањима.

Прочитајте још - Дачић о изјави Зоране Михајловић: Можда су јој фаворити Ђилас, Обрадовић

Председник је рекао да ће у кампањи учествовати на неколико од више стотина предизборних скупова своје странке, али да ће "наставити да разговара са грађанима":

- Страначке скупове правићемо после радног времена, али и тада ћу радити свој посао. У то време имам и заказан пут у Кину.

Предлог о заједничкој листи СПС-а и СНС-а Дачић је изнео пре неколико дана, после Вучићеве изјаве да је Србији потребна широка народна коалиција. Поједини функционери напредњака, дочекали су ту идеју "на нож", тврдећи да социјалисти само желе да се задрже на власти.

Прочитајте још - Велики резови у СНС: Вучић од недеље "чисти" странку, без фотеље остају готово сви садашњи министри

НЕ МЕЊАМО СТРАНУ ЗБОГ ВЛАСТИ

ДАЧИЋ каже да су неутемељене оптужбе да СПС често мења стране да би био на власти:

- Када смо 2008. имали Шешеља и Коштуницу, који су хтели да повуку ССП, нисмо имали друго решење него да направимо коалицију са ДС-ом. Четири године касније, сматрали смо да је потпуно ненормално да формирамо владу са ДС-ом када је Тадић изгубио на председничким изборима. Тако би настао политички хаос у држави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације