Ни гласа о отровним гласовима: Из лабораторије нe шаљу податке

Д. Р. Ђ.

24. 12. 2019. у 06:30

Ни гласа о отровним гласовима: Из лабораторије нe шаљу податке

Бројање "отровног" материјала, АП/Visar Kryeziu

И даље нема резултата анализе изборног материјала

ИЗ земље чије име Приштина и даље крије, а у чију су лабораторију послати узорци са српским гласовима пристиглим за косовске парламентарне изборе, већ два месеца нема повратне информације о резултатима анализе наводно затрованих коверти.

Изборни материјал пристигао из централне Србије усред пребројавања, 13. октобра, помпезно је проглашен опасним, јер су неки албански службеници Централне изборне комисије тврдили да имају алергијске реакције у додиру са овим материјалом, док члан ЦИК из српске заједнице није осетио никакве тегобе.

Иако су у Клиничком центру у Приштини већ истог дана рекли да примљени службеници ЦИК немају "заразних синдрома", ковертe су ипак послатe у лабораторију "једне европске земље", а из Основног тужилаштва у Приштини за медије на албанском у недељу је речено да истрага о овом случају и даље траје.

По затварању бирачких места, као и после проглашења коначних резултата избора, није се растегла само ова истрага, већ се не назире ни крај преговора о коалицији двеју најбоље пласираних партија - Самоопредељења и Демократског савеза Косова, при чему је конституисање скупштине заказано за четвртак.

Прочитајте још - ГРОТЕСКА "ОТРОВНЕ КОВЕРТЕ": Од Српске листе би да праве терористе

Ако у наредна два дана лидери ове две странке, Аљбин Курти и Иса Мустафа, не склопе споразум, могуће је да се 26. децембра у парламенту само верификују мандати посланика, и да се, као и ранијих пута, закаже нова седница на којој би се изабрали председник и Председништво парламента, у чијем саставу треба да буде и представник Српске листе.

Према прописима, право да предлаже председника Скупштине има партија или коалиција која је освојила највише посланичких места, а за избор шефа парламента потребно је да гласа најмање 61 посланик. Ако се не изабере у првом кругу гласања, исти кандидат може поново бити предложен.

АП/Visar Kryeziu

МОЖДА И НОВИ ИЗБОРИ

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је у понедељак да нико не зна да ли ће и када бити формирана влада у Приштини:

- Не бих се изненадио да буде и нових избора. Ипак, страни фактор у Приштини у томе има доминантну улогу, и у овом случају биће одлучујући у томе да ли ће они успети да се међусобно договоре.

Подсетивши да су представници Српске листе успели да освоје свих десет мандата загарантованих за српску заједницу, Ђурић је констатовао да то значи да без Срба на КиМ не може да се формира влада.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације