РУСИЈА је увек на страни Србије и пружа јој подршку на великим међународним форумима. А та подршка, која је и данас потврђена, битна је за одбрану нашег територијалног интегритета и суверенитета - изјавио је у петак у Москви министар спољних послова Ивица Дачић, после састанка са руским колегом Сергејом Лавровом и потпредседником Владе РФ Јуријем Борисовом, с којима се састао у оквиру Мешовитог комитета за сарадњу Србије и Русије.

Дачић је поручио да је са Лавровом закључио да су политички односи држава на високом нивоу, да је сусрет двојице председника Александра Вучића и Владимира Путина у Сочију био значајан, као и да је то потврда нашег великог пријатељства.

Прочитајте још: Подржала је Британија, успротивиле се Кина и Русија: Пала Вљорина тужба против Дачића у УН

Шеф српске дипломатије је свог руског колегу, који ће на пролеће посетити Србију, информисао о ситуацији на КиМ, великим проблемима нашег народа, а нарочито је указао на последње изјаве приштинских званичника, да ће избити рат ако Србија не призна Косово у постојећим границама. Саговорници су истакли важност тесне координације, уз ослањање на резолуцију 1244 СБ УН.

На састанку са Борисовом постигнут је договор да се следећа седница Мешовитог комитета одржи у марту у Казању:

- То је предлог руске стране, и они би изузетно желели да се тада обиђе и велики индустријски гигант "Камаз", који је заинтересован за дислокацију производних погона у Србију.

Борисов је информисао Дачића о преговорима Русије са Украјином о транзиту гаса у Европу, а исказано је задовољство што је гасовод у Србији скоро готов, па ће, кад Бугари заврше свој део трасе, бити спојен за Турским током. Исказана је жеља да спољнотрговинска размена достигне четири милијарде долара.

ПОЛОЖАЈ СРПСКИХ ГРАЂЕВИНАРА

НА питање дописника "Новости" да ли ће се пре састанка у Казању састати са нашим грађевинарима који раде у Москви, јер је број српских радника опао и због проблема у вези с регулисањем њиховог боравка, Дачић је одговорио:

- Намеравам да се са њима сретнем пре састанка у Казању, па да видимо са нашим руских партнерима можемо ли да им дугорочно помогнемо. Желимо да побољшамо статус наших радника у Русији.