Дачић: Са руским партнерима разговали смо о КиМ, снабдевању гасом, железници...

NovostiOnline

20. 12. 2019. у 17:51

Дачић: Са руским партнерима разговали смо о КиМ, снабдевању гасом, железници...

Фото Архива ВН

Одржан је редован састанак у оквиру Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Републике Србије и Руске Федерације
Одржан је редован састанак у оквиру Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Републике Србије и Руске Федерације.

Наиме, уочи заседања се састају копредсавајући и министар Ивица Дачић су разговарали са копредседавајућим с руске стране, потпредседником Владе Руске Федерације Јуријем Борисовим.

По завршетку састанка министар Дачић је рекао:

На данашњем састанку смо договорили да следећа седница Међувладиног комитета буде у марту у Казању.

Наша генерална оцена је да се економски односи добро развијају. Ове године обим спољнотрговинске размене ће премашити 3 милијарде долара, што је добро јер има тенденцију сталног раста из године у годину.

Разменили смо информације и о сарадњи у области енергетике. Информисали смо се о томе како теку руски преговори с Украјином око гаса, нама је то јако битно, јер док се не заврши Турски ток, та траса једина води ка Србији.

Разговарали смо и о другим пројектима у области инфраструктуре, нарочито железничке инфраструктуре, о пољопривреди. Изразили смо задовољство што је потписан Споразум о проширењу зоне слободне трговине на све земље чланице Евроазијске уније.

Веома смо позитивно оценили развој наших економских односа и закључак је да се сада већ требамо припремати за следећу седницу МК како би видели који су то следећи пројекти које би могли заједнички да радимо у наредном периоду.

Након Борисова, имао сам састанак са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим.

Још једном смо истакли да су наши политички односи на изузетно високом нивоу, можда највишем нивоу у нашој новијој историји. Сложили смо се да је сусрет председника Путина и Вучића у Сочију био веома значајан и да је сусрет још једна потврда нашег међусобног пријатељства. Председниик Путин је почетком ове године био у посети Србији, председник Вучић срео с њим у Кини потом и Сочију, премијер Медведев био је у посети нашој земљи, дакле веома висок ниво дијалога на највишем нивоу.

Разменили смо информације о актуелним политичким дешавањима на међународној сцени. Информисао сам га о ситуацији на КиМ, о великим проблемима који постоје, опструкцији која долази из Приштине. Нарочито сам указао на последње изјаве из Приштине, на претње да уколико Србија не призна Косово да ће избити рат. То све прети да дестабилизује ситуацију на КиМ. Дијалог је у прекиду, а он свакако неће бити настављен док се таксе не укину.

Министар Лавров ће доћи у посету Србији крајем марта или почетком априла, и тада ћемо наставити нашу редовну комуникацију и сарадњу.

Захвалио сам на подршци коју Русија пружа Србији по питању КиМ у међународним организацијама - гласању у међународним форумима. Русија је увек на страни Србије и то је за нас од виталног значаја за одбрану нашег територијалног интегритета и суверенитета.

Дакле, веома важни састанци са веома позитивним тоном, што је показатељ квалитета нашег односа“, истакао је шеф српске дипломатије након састанака у Москви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације