Скуп лидера “малог Шенгена”: Вучић се у Тирани састао са Рамом и Заевим

Танјуг

20. 12. 2019. у 15:52

Скуп лидера “малог Шенгена”: Вучић се у Тирани састао са Рамом и Заевим

Александар Вучић Фото: Председништво Србије

У плану трилатерални састанак председника Србије, премијера Албаније Едија Раме и премијера Северне Македоније Зорана Заева
У Тирани је у току састанак председника Србије Александра Вучића и премијера Албаније и Северне Македоније, Едија Раме и Зорана Заева у оквиру иницијативе "мали Шенген".

То је трећи скуп, после Новог Сада и Охрида, посвећен иницијативи чији је циљ уклањање препрека за слободан проток роба, услуга, људи и капитала, коју је покренуо председник Вучић.

Прочитајте још: Протест уочи самита о "малом шенгену" у Тирани: Плакат против председника Србије

Председник Србије је пре два месеца у Новом Саду на тој иницијативи окупио премијере Северне Македоније и Албаније.

На наредном састанку, који је одржан пре месец дана у Охриду, постигнут је договор којим се започиње реализација иницијативе, са циљем да се унапреди инвестициони амбијент у земљама које су укључене у иницијативу.

Прочитајте још: Лидери региона у Охриду: Наставак Вучићеве иницијативе за стварање „малог Шенгена“

Председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније тада су договорили низ мера усмерених на слободан проток робе, капитала, људи и услуга између земаља чланица Иницијативе.

Иницијатива је од почетка отворена и за друге земље региона, али неке од њих имају резерве.

Тројица лидера Западног Балкана ће вечерас око 19 сати у хотелу Рогнер присуствовати донаторском концерту "Никада нећете бити сами".

У суботу ће учесници скупа обићи Драч, где је био епицентар разорног земљотреса који је погодио Албанију крајем новембра, а потом ће бити одржан сусрет лидера Западног Балкана.

Предвиђен је и њихов сусрет с представницима међународних организација и институција, а након тога конференција за медије.

Такође, председник Црне Горе Мило Ђукановић ће, како је потврђено у Подгорици, учествовати сутра на састанку у оквиру трилатералне иницијативе Србије, Албаније и Северне Македоније о тзв. "малом Шенгену".

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел неће учествовати, иако је то раније најављивао албански премијер Еди Рама.

Иницијативу за уклањање препрека за проток роба, услуга, људи и капитала покренуо је председник Вучић, који је пре два месеца у Новом Саду на тој иницијативи окупио премијере Северне Македоније и Албаније, Зорана Заева и Едија Раму.

На наредном састанку, који је одржан пре месец дана у Охриду, постигнут је договор којим се започиње реализација иницијативе, са циљем да се унапреди инвестициони амбијент у земљама које су укључене у иницијативу.

Председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније тада су договорили низ мера усмерених на слободан проток робе, капитала, људи и услуга између земаља чланица Иницијативе. Иницијатива је од почетка отворена и за друге земље региона, али неке од њих имају резерве.

На састанку у Охриду био је председавајући Савета министара Денис Звиздић, који је рекао да Сарајево нема дефинисани став о тој иницијативи.

Министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић, тада, није имала позитиван став о иницијативи, јер, како је рекла, Црна Гора не би желела да „мали Шенген" постане нека врста алтернативе за чланство у ЕУ.

Председник Вучић рекао је уочи пута рекао да није немогуће да на састанку учествује и председник Црне Горе.

Рама је позив да учествује састанку регионалних лидера упутио и косовском председнику Хашиму Тачију, који је одбио долазак, наводећи да нече доћи „због препрека Србије у консолидацији државности Косова".

Домаћин новог састанка, албански премијер раније је најавио а ће трећи Самит лидера региона бити одржан у Драчу, али ће, због земљотреса који је недавно погодио Албанију, а посебно Драч, састанак ипак бити одржан у Тирани.

На састанку у Охриду Између осталог је договорено 24-сатно радно време свих инспекцијских служби са акцентом на фитосанитарну и ветеринарску инспекцију, али и обједињавање и формирање заједничког пакета документације потребног за транзит роба у оквиру земаља чланица иницијативе, по узору на земље чланице ЕУ-а.

Договорено је и да се омогући путовање у ове три земље само са личним картама, те да се радне дозволе признају у све три земље, као и дипломе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

Marija

20.12.2019. 16:30

Srbija pokazuje zelju da izglasdi odnose , ali u Albaniji jos zivi mrznja.

МАЈА

20.12.2019. 16:54

надам се да ће овај састанак имати позитиван исход

Goran

20.12.2019. 17:24

Odnosi sa Albanijom su veoma dobri i treba raditi na unapredjenju bilateralnih odnosa..

Ceda

20.12.2019. 17:26

Nadamo se da ce predsednik Vucic poneti dobre utiske iz ove posete Albaniji.

Sara

20.12.2019. 18:30

Predsednik Aleksandar Vucic odgovornom politikom obezbedjuhe bolju buducnost i uspece da sacuva mir sto je najvaznije

Strahinja

20.12.2019. 19:31

Bolja saradnja i povezanost u regionu znaci vecu robnu razmenu, a samim tim i bolje ekonomske prilike.

Sanja

20.12.2019. 19:36

Slobodno kretanje ljudi, kapitala i robe između naše zemlje, Severne Makedonije i Albanije će smanjiti čekanja na granicama, ubrzati robne transakcije i uticati na jačanje saradnje među državama Zapadnog Balkana!

Vasa

20.12.2019. 21:14

Mir i stabilnost u regionu jeste od velike vaznosti za dalji razvoj i napredak.

Hedona

20.12.2019. 22:31

Ovo je jako važno za Srbiju i njene građane. Srbija cela očekuje razvoj celog Zapadnog balkana, jer se mali šengen pre svega odnosi na ekonomiju, privredu, robnu razmenu. Zapadni Balkan se ceo razvija.

Мр Радомир Шћепановић

21.12.2019. 04:33

Da nece srbi u ALbaniju? Da li si ti normalan? Tako je i Tito naselio siptare u Srbiju! a posle rat!

Pedja

21.12.2019. 06:03

Mali sengen ce doneti boljitak za gradjane i privredu sve tri zemlje i oznaciti novu eru saradnje i stabilizacije.

dzo

21.12.2019. 06:20

Srbija cela očekuje razvoj celog Zapadnog balkana, jer se mali šengen pre svega odnosi na ekonomiju, privredu, robnu razmenu.

Peca

21.12.2019. 08:33

Mali Sengen je idealna prilika za dalje unapredjenje saradnje izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ali i za napredak citavog regiona!

Jana

21.12.2019. 08:41

Ovo je jako vazno za Srbiju i gradjane Srbije.Vucic se trudi da unapredi odnose malog sengena.

Vatro Marx

21.12.2019. 10:23

Srbija Makedonija i Albanija drzave bez granica, EU u malom. Drzave koje ne podnose Srbiju i to se videlo u Tirani, kako su docekali predsjednika Srbije Vucica. Albanci hoce slobodno kretanje, zaboravite sve je to gubljenje vremena.

avanturista

21.12.2019. 10:26

Odlučnost i angažovanje državnika iz regiona kako bi usrećili narode i obezbedili bolju budućnost ne prestaje.