Косовске институције и политички лидери потпуно су бојкотовали иницијативу коју су координирали српски и албански премијери Александар Вучић и Еди Рама о формирању "мини Шенген" зоне, пише приштинска Газета експрес, додајући да је и косовски председник Хашим Тачи потврдио да је због Србије одбио да присуствује самиту у Драчу који је најављен за 20. и 21. децембар, под покровитељством Едија Раме.

Иницијативи о стварању "мини Шенгена" противе се и Самоопредељење и Демократски савез Косова, две партије које желе да формирају владајућу коалицију у наредне четири године.

Лидер ДСК Иса Мустафа је негативно оценио такву иницијативу, док је лидер Самоопредељења Аљбин Курти, за кога се очекује да ће бити премијер, рекао да је Еди Рама пожурио када се о таквој иницијативи консултовао са Београдом пре Приштине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Samoopredeljenje i DSK: Usklađen program 100 odsto, sporazum početkom sledeće nedelje

Из Самоопредељења сматрају да би било добро за Албанију да суспендује иницијативу "балканског мини Шенгена" због актуелне ситуације на Косову.

Званичник Самоопредељења Арбер Заими навео је да они сматрају да би било добро да се у овом периоду, када је Косово у транзицији, суспендује таква иницијатива, посебно да то уради Албанија, која, како каже, треба да буде држава која највише сарађује са Косовом.

Не треба журити са таквим састанцима и самитима, а ипак се жури ", сматра члан Председништва Самоопредељења Арбер Заими.

Он је додао и да регионалне иницијативе не треба унапред да буду одбачене, истовремено најављујући да ће нова косовска влада на челу са Аљбином Куртијем Београду увести меру реципроцитета.

"Нова косовска влада ће у сарадњи са међународним партнерима успоставити реципрочне односе са Србијом. Реципроцитет је принцип на којем почивају сви међународни односи", додао је Заими.

Коментаришући то што је Рама позвао председника Тачија, а не Аљбина Куртија као вероватног премијера, Заими каже да позиви другим личностима имају симболичку улогу, јер председник не може бити део потенцијалног договора који би касније могао имати било какав утицај на рад владе.

Газета експрес пише и да су амерички специјални представници Метју Палмер и Ричард Гренел такође говорили о иницијативи Раме и Вучића за "мини Шенген".

Палмер је при том рекао да у таквој иницијативи има простора за Косово, док Гренел тврди да без Косова нема "мини Шенген"-а, наводи Газета.