Вучевић представио премијерима Србије и Словеније радове у „Кинеској четврти“ у Новом Саду (ФОТО)

Novosti Online / Ј.С.

17. 12. 2019. у 21:00

Вучевић представио премијерима Србије и Словеније радове у „Кинеској четврти“ у Новом Саду (ФОТО)

Фото: Град Нови Сад

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, са премијерком Републике Србије Аном Брнабић и премијером Словеније Марјаном Шарецом, обишао будући Креативни дисктрикт у Новом Саду
ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић, заједно са премијерком Републике Србије Аном Брнабић и премијером Словеније Марјаном Шарецом, данас је уочизаједничке седнице Влада двеју држава одржаној у седишту Покрајинске владе у Новом Саду, обишао будући Креативни дисктрикт који представља један од највећих подухвата у оквиру пројекта "Нови Сад 2021 – Европска престоница културе".


Реч је о стецишту некадашње индустријске зоне града „Кинеска четврт“ где ће бити формиран још један градски центар првенствено намењен младима, а простори некадашњих индустријских објеката и малих фабрика постаће епицентри културног и креативног стваралаштва и предузетништва.


-Пионири смо у оваквој концепцији и надам се да ће и други следити наш пример, јер постоји много тога у Србији што би могло да се прилагоди актуелном тренутку и искористи на потпуно нов начин од чега друштво само може имати користи – рекао је и изразио велику захвалност Србији на огромној подршци коју пружа Граду Новом Саду у реализацији најважнијих капиталних инвестиција.


Уређење јавних површина „Кинеске четврти“ обухвата радове на изградњи инфраструктуре (водовода, канализације, црпне станице), саобраћајних површина, јавног осветљења, као и хортикултурно уређење и постављање мобилијара и урбане опреме.Посао се изводи у више фаза с обзиром на комплексност локалитета, а и због синхронизације са динамиком радова на самим објектима као и на осталој инфраструктури коју ће реализовати ЈКП „Новосадска топлана“, „Телеком“, ЈКП „Информатика“ и ЕПС.


Прочитајте још: Договор о унапређењу сарадње: У Новом Саду се одржава пета заједничка седница Влада Србије и Словеније


Прва фаза радова обухвата уређење комплекса некадашње фабрике „Петар Драпшин“. Радови су завршени у регулацији Булевара деспота Стефана, улици која повезује Булевар деспота Стефана са пешачком стазом на Кеју и интерним улицама око објекта бр. 7 који је предвиђен за културну станицу.


Друга фаза је предвиђена Програмом уређења грађевинског земљишта за 2019. годину кроз наставак радова на изградњи паркинга са пратећом инфраструктуром, а планирана је пешачко бициклистичка веза са кејом и поставаљање урбаног мобилијара. Током ове године извршено је рушење објеката које је користила Мостоградња.


МИРОВИЋ И МИЛЕНКОВИЋ


ОБИЛАСКУ су присуствовали председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Фондације „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ Немања Миленковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације