Договор о унапређењу сарадње: У Новом Саду се одржава пета заједничка седница Влада Србије и Словеније

Ј. СИМИЋ

17. 12. 2019. у 10:45

Договор о унапређењу сарадње: У Новом Саду се одржава пета заједничка седница Влада Србије и Словеније

Фото: Н.Карлић

Предвиђен је, најпре, засебан састанак премијера Србије и Словеније Ане Брнабић и Марјана Шареца

ПОЛИТИЧКИ односи Србије и Словеније су на највишем нивоу - не оптерећују их значајна отворена питања, а словеначка власт се, притом, залаже за што скорији улазак наше земље у ЕУ.

Ове заједничке оцене изнели су српска премијерка Ана Брнабић и председник Владе Словеније Марјан Шарец, на крају заједничке, пете седнице, одржане овог пута у Новом Саду.

Српска премијерка упутила је четири захвалности Словенији: на подршци евроинтеграцијама наше земље, "мини шенгену" који је иницирао председник Александар Вучић. Треће "хвала" односи се на гест словеначког премијера који је током посете словеначким војницима у саставу Кфора на КиМ посетио и манастир Високи Дечани, што Србија види као посебан знак пријатељства.

- Четврта ствар, покренули смо и разговоре о увођењу српског језика у основнe школe у Словенији. Очекујем да ће у двадесетак школа од септембра започети учење српског - рекла је Брнабићева.

Премијер Словеније Шарец нагласио је да ће његова држава наставити да подржава европски пут Србије, јер сматра да је нашој земљи место у ЕУ и да томе нема алтернативе. Он заступа став да непродуктивни застој на том путу не доприноси стабилности.

- Процес проширења је најважнији алат за обезбеђивање економске стабилности региона, а успоравање или прекид процеса имао би озбиљне последице по регион - уверен је Шарец, уз напомену да ће Словенија наставити да нуди подршку и помоћ својих експерата у преговарачком процесу.

Кад је о економији реч, Брнабићева је истакла да словеначке фирме представљају велике инвеститоре у Србији, те да словеначки капитал у нашој земљи у овом тренутку превазилази 1,1 милијарду евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Словеначки премијер допутовао у Београд, сутра заједничка седница две владе

- У Србији послује више од 1.500 компанија са словеначким капиталом које запошљавају око 25.000 људи у Србији. Такође, и трговина је у сталном успону па смо прошлу годину завршили са укупном спољнотрговинском разменом у вредности 1,6 милијарди евра, а у првих девет месеци ове године робна размена износи више од 870 милиона евра, што је за око три одсто више него у истом периоду прошле године - навела је Брнабићева.

Српска премијерка истакла је да континуирано расте и присуство српских компанија у Словенији, посебно у области туризма. Србија ће наредне године бити земља партнер Пољопривредног сајма у Словенији, а договара се и заједнички наступ на трећим тржиштима.

Шарец је подсетио и да је Србија, као једна од наследница Југославије, важан партнер у спровођењу споразума о сукцесији јер је, како је казао, укупна имплементација споразума о сукцесији важна за Словенију, те да је најважније да у том процесу буду "заштићена права у власништву правних лица", али да проблем у вези са одређеним непокретностима није везан само за наше две државе.

На крају заједничке седнице министри Небојша Стефановић и Боштјан Поклукар, потписали су Протокол о сарадњи у пружању унутрашње безбедности у оквиру полицијске службе. Тај документ предвиђа размену искустава и знања у области борбе против корупције у полицији, као и на спречавању понашања припадника које угрожава углед полиције. Протокол о сарадњи потписали су и министри пољопривреде Бранислав Недимовић и Дамјан Станоник.

Фото: Н.Карлић


БРАНА ПРОТИВ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

ОСВРНУВШИ се на тему о мигрантима Шарец и Брнабићева подсетили су да су се Србија и Северна Македоније у највећем таласу мигрантске кризе показалe као јаки партнери и урадилe су велики посао у заустављању илегалне миграције. Двоје премијера сматрају да сви као Европа имамо одговор на мигранстску кризу, а не као ЕУ, јер у Србију долазе мигранти из ЕУ.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације