РЕПУБЛИЧКЕ изборе председник државе Александар Вучић расписаће 5. марта - сазнају "Новости".

Избори би требало да буду одржани 26. априла, што значи да ће кампања трајати 49 дана, плус 48 сати предизборне тишине. Заједно са парламентарним, биће одржани и избори за састав локалних парламената у већини општина и градова, са изузетком 14 локалних самоуправа које су због ванредних избора "испале из ритма". Ове изборе расписаће председница Скупштине Маја Гојковић.

Датум избора утаначен је након треће рунде преговора о изборним условима под покровитељством и уз посредовање представника Европског парламента, где је договорено да ће избори бити одржани у једном од најкаснијих могућих термина, и под условом да власт одустане од намере да изборе распише већ у марту. Договор о термину за гласање, као и о низу мера које би требало да допринесу бољим изборним условима - од пооштравања и прецизирања правила о спречавању функционерске кампање до избора нових чланова РЕМ - ипак нису довели до јединственог става опозиције.

Прочитајте још - "Новости" сазнају: Парламентарни избори 26. априла

Савез за Србију остаје при ставу да ће бојкотовати изборе, јер тврде да су промене козметичке и неискрене. С друге стране у ПСГ Сергеја Трифуновића кажу да је направљен велики напредак и отварају могућност да, ипак, изађу пред бираче у априлу. И лидер Нове странке Зоран Живковић рекао је оно што је договорено у три рунде преговора "мала, али значајна победа". Он је у понедељак оценио да борба за изборне услове није да се иде са неколико стотина људи и "куца" на врата или да се иде испред РТС:

- Већина странака које су потписале Споразум са народом није испунила прву тачку. Требало је да се заједно боримо за испуњавање изборних услова. На моју жалост, већина која је то потписала је престала да се бори и отишла у бојкот, који је крајња мера.

На изборе ће, како ствари тренутно стоје, изаћи и ДСС, СПАС, ЛДП, ЛСВ, СМС и СРС. Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је власт направила уступке у свим областима где је то било могуће:

- Већина ствари о којима се говорило је решена - сређивање бирачких спискова, функционерска кампања, ради се на избору нових чланова РЕМ... Нису испуњени они услови који су практично немогући попут формирања прелазне владе и одлагања избора за девет месеци.

Станковић сматра да је СзС поставила максималистичке и искључиве захтеве и да ће тешко моћи сада да направи корак назад и изађе на изборе, јер то не би могла да објасни својим бирачима:

- Изашли су прерано са ставом о бојкоту и сада готово да немају избора.

НА ДНЕВНОМ РЕДУ ИЗБОР ТЕЛА ЗА КОНТРОЛУ КАМПАЊЕ

ПОСЛАНИЦИ Скупштине Србије уврстили су у пондељак на дневни ред Предлог одлуке о именовању чланова Надзорног одбора парламента, и то по хитном поступку.

За чланове Надзорног одбора предложени су Светислав Гонцић, в. д. директора Установе културе "Вук Стефановић Караџић", Бранислав Кланшчек, продуцент, др Никола Жутић, научни саветник, Драган Варагић, дипломирани саобраћајни инжењер, Ивана Радовановић, дипломирани политиколог за међународне односе, проф. др Бранко М. Ракић, редовни професор, проф. др Миодраг Савовић, саветник за правна питања, Ивона Пантелић, новинар презентер, Јелена Миленковић Орлић, професор немачког језика и књижевности, и Александар Стаматовић, првак Опере.

Надзорни одбор, између осталог, прати предизборне активности и указује на евентуалне неправилности у поступању политичких странака, кандидата и других учесника на изборима, контролише поступање медија поводом обезбеђивања равноправних услова за представљање кандидата и изборних листа.

(В. Н.)