Избори неће бити у марту, а да ли ће бити у априлу или мају, одредиће председник Републике, изјавио је председник комисије за побољшање изборних услова и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Најкаснији датум за одржавање избора по Уставу и закону је 3. мај, што је одређено у односу на претходно констутуисање скупштине 3. јуна 2016. године, рекао је Стефановић, који је и потпредседник СНС.

Стефановић је, гостујући на ТВ Прва, навео да председник Републике одређује датум одржавања избора и да може и раније да их распише, али жели да пружи прилику да се све имплементира што је договорено у међустраначком дијалогу и да се примене сви стандарди.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Predsednik: Izbori u martu ili aprilu sledeće godine; Ne zanima me ko će da mi "zabije nož u leđa"

"Хтели смо да да изађемо у сусрет не само свим захтевима опозиције, него и свему ономе што су предложили стручњаци невладине организације, не из слабости него јер желимо фер утакмицу и да победимо тако што ћемо показати да Србија хоће да гласа за оне који нешто раде и стварају, за оне који се труде да имамо више инфраструктуре, повећање пензија плата, да сваке године градимо нове вртиће и школе, и да не може да победи идеја која подрзумева да се нешто руши, пали да се ломе стакла, да се блокира рад. Сигуран сам да у таквој утакмици грађани Србије хоће да се определе за програм који нуди бољу Србију и квалитетнији живот", рекао је Стефановић.

Као председник комисије за побољшање изборних услова, Стефановић се осврнуо на реформе које су спроведене у тој области, попут уређења бирачког списка, у који ће се бирачи сада уписивати директно из матичне књиге рођених по навршеној 18. години, односно исписивати након смрти, као и обуке сталног састава контролора.

Још једна од новина јесте да ће свако након избора моћи електронски да провери да ли је његово бирачко право злоупотребљено у случају да није изашао на гласање, додао је он.

Стефановић је рекао и да су јуче усвојени закони који се тичу измена закона за финансирање политичких странака, закон о јавном предузећима који ће се примењивати дословно и неупоредиво боље него што је то било 2012. када смо, наводи, имали срамне кампање против опозиције.

"Заложили смо се за то да нема злоупотребе јавних ресурса, слузбених аутомобила, кампање у радно време. Тога неће бити, а агенцији за борбу против корупције омогућили смо већи капацитет, оштрије казне и краће рокове одлучивања", истакао је министар.

Стефановић, осврћући се на тврдње опозице да су ужасни изборни услови, нагласио да је то оно што су нам оставили, а "ми од 2012. нисмо променили апсолутно ништа што се тиче изборних услова".

"Желели смо да покажемо већи демократски капацитет него што имају они, обезбедимо утакмицу у најбољој демократској атмосфери", рекао је он.

Напоменуо је да је бирачки списак прилично уређен, али је било недостатака, па сада свако буде уписан диретно из матичне књиге кад постане пунолетан и исписан кад умре, свако може лично и електронски да се провери након избора, свако може да види да ли је његово бирачко право злоупотребљено.

"Усвојени закони који се тичу измена закона за финансирање политичких странака, закона о јавном предузећима који ће се примењивати дословно и неупоредиво боље него што је то било 2012. када смо имали смо срамне кампање против опозиције", наводи Стефановић.

Подсећа да ће бити урађене и промене у РЕМ-у и да су све то били захтеви опозиције.

"Да ли је СНС имала Н1 и супер нова и 02, Кесића који критикују власт, НИН недељник", упитао је Стефановић, наводећи да је јуче РТС посветио пола сата СзС-у који их је блокирао.

Стефановић истиче да тој опозицији нису изборни услови разлог да изађу или не изађу на изборе, и да је разлог да не изађу то што виде да немају подршку грађана.

"Ми смо 2012. изашли под много тежим околностима, јер нисмо имали подршку ниједног медија, изашли смо са идејом и програмом и понудили грађанима другу идеју и захваљујући томе смањили незапосленост, изградили путеве и мого другог", казао је Стефановић.

"Један део странака окупљен око Ðиласа и Јеремића неће изаћи на изборе шта год да се уради, јер знају да не могу да добију велики број гласова, могу 8-9 посто, као што су добили у Лучанима", рекао је Стефановић, наглашавајући да народ неће да гласа за претње.