ПАРЛАМЕНТАРНИ избори биће одржани, највероватније, 26. априла следеће године.

Како "Новости" сазнају, овај термин помињао се у петак у Скупштини Србије у трећој рунди дијалога власти и опозиције о побољшању изборних услова посредовањем Европског парламента, и готово је извесно да ће Србија баш тог дана ићи на гласање.

Представници Европске уније, у трећој рунди разговора у парламенту, предложили су да избори буду "у крајњим законским роковима". Како су образложили, тиме би се оставило довољно времена да се примене закони који су усвојени као део пакета за побољшање изборних услова. Како сазнајемо, представници власти и опозиције су се на састанку сложили са овим предлогом и рекли да су у оптицају два термина - 26. април и 3. мај.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић потврдила је после састанка да избори неће бити одржани у марту, већ у неком каснијем периоду, али оном који Устав дозвољава.


Прочитајте још - Вучић: Избори зависе од опозиције, једна реч и биће их

- Усагласили смо се да председник Србије, коме је уставна надлежност да распише изборе, одлучи, у оквирима који су му дати Уставом и законом, о крајњем датуму у ком би могли да буду одржани избори, како бисмо омогућили имплементацију свих закључака о којима смо се договорили у три рунде дијалога - рекла је Гојковићева.

НОВИ ЧЛАНОВИ РЕМ КАКО сазнајемо, на састанку у парламенту највише полемике водило се о избору чланова РЕМ, који контролише рад медија. На крају је одлучено да ће бити изабрано нових петоро чланова. Три места су упражњена, а на преостала два ће тренутни представници вероватно поднети оставку.

Шефица делегације у парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ Тања Фајон поручила је да је веома битно то што је постигнут договор да избори не буду у марту, да ће бити времена да грађани стекну више поверења и да ће изборни процес бити фер и демократски.

Један од "изасланика" Брисела Кнут Флекенштајн рекао је да бојкот избора није добар пут:

- Надам се да ће се предомислити они који то заговарају.

Представници СзС и у петак вече су поручили да не желе у изборну трку на пролеће.

Иначе, после састанка су усвојени закључци о томе да је потребно да парламент формира надзорни одбор који ће да надгледа понашање кандидата и медија током изборног процеса и унапреди рад Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ). Наредни разговори "под капом" Брисела заказани су у време после избора.