Лидери и присталице СзС су се разишли чиме је завршена блокада РТС-а, која је трајала, како је и најављено, од 12 до 20 сати. Присталице Савеза за Србију окупиле су се у подне испред улаза у зграду Радио-телевизије Србије. Најаву блокаде осудили су руководство РТС-а и новинарска удружења.

Нешто после 18 часова блокада је још увек трајала и са разгласа се чула музика.

Присталице опозиционог блока предводе лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, Двери Бошко Обрадовић, Народне странке Вук Јеремић, председник општине Стари град Марко Бастаћ, председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић.

Прочитајте још: Ђиласови опет ударају на РТС: Данас протест и блокада зграде Јавног сервиса

Раније дансе су Вук Јеремић и лидер ДС Зоран Лутовац блокирали улаз из Таковске улице, док су Ђилас и Обрадовић отишли на други улаз.

Присталице Савеза за Србију које блокирају зграду јавног сервиса поделиле су се у три групе. Једна група коју предводи лидер Двери Бошко Обрадовић је код улаза у Абердаревој. Присталице Двери кажу да ће дозвољавати излаз из зграде али да нико неће моћи да уђе.

Председник Александар Вучић је поводом блокаде рекао да не верује да једна мала група људи може да помисли да насиљем може да изазове нешто озбиљније.

Према јучерашњим речима Јеремића одржава се "блокада упозорења у нади да ће новинари јавног сервиса почети професионално да се баве својим послом".

Фото: П. Митић- РТС блокира истину и она не може да уђе у ту установу. То ће бити мирна блокада, неће бити насиља ни напетости - рекао је Јеремић јуче на конференцији за новинаре.

Он је додао да јавни сервис није показао заинтересованост ни за један разговор са узбуњивачем Александром Обрадовићем у вези са радом "Крушика" који би имао шта да каже, ни са Маријом Лукић која је тужила председника Бруса Милутина Јеличића Јутку за сексуално узнемиравање, ни са новинаром Миланом Јовановићем којем је спаљена кућа, као ни са радницама поште".


Фото: П. Митић
Синдикат новинара осуђује блокаду РТС-а

Синдикат новинара Србије позвао је све учеснике у политичком животу да се суздрже од било каквих видова притисака на новинаре Јавног сервиса, и то не само данас, него иначе. Притисци нису само физичка блокада улаза већ и покушаји да се споља уређује програм РТС-а, било да долази од опозиције или власти, наводи се у саопштењу Синдиката - подружнице РТС-а.

Синдикат је позвао уреднике и новинаре да професионално и у складу са законима раде свој посао, а руководство да то омогући и заштити све запослене.

"Свака власт се мења, наша је обавеза да бранимо и чувамо новинарску професију", пише у саопштењу.

Матић: Нарушавање уређивачке аутономије

Председник АНЕМ-а Веран Матић рекао је да је унапређење демократских процеса незамисливо без јачања институција, а да се највише што се блокадом РТС-а може постићи, уколико би била успешна, је да се под притиском објави или не објави неки медијски садржај што је слабљење институције и нарушавање уређивачке аутономије.

Матић каже да ако је циљ унапређивање уређивачке аутономије која је традиционално угрожена притиском власти са једне стране неће бити унапређена уједнaчавањем притиска са друге стране.

"То ће РТС пре довести до краха, него што ће охрабрити уреднике да доносе аутономне програмске одлуке, да изграде јавни сервис који остварује своју мисију и врши законом утврђену функцију", рекао је за УНС Матић.