Француска министарка: Прво реформа ЕУ, па ширење; Вучић: Имамо поверења у Макрона

Танјуг

13. 12. 2019. у 12:32

Француска министарка: Прво реформа ЕУ, па ширење; Вучић: Имамо поверења у Макрона

Фото Танјуг/ Драган Кујунџић

Састанак се одржава у згради Генералног секретаријата председника Републике, а након разговора планиране су изјаве за медије

Председник Србије Александар Вучић састао се у петак у Београду с министарком одбране Француске Флоранс Парли, која борави у посети Београду.

Састанак се одржава у згради Генералног секретаријата председника Републике, а након разговора планиране су изјаве за медије.

Парли се у Београду раније састала и са српским колегом, министром одбране Александром Вулином.

У ауторском тексту у данашњој Политици, Парли је изразила задовољство што после француског председника Емануела Макрона представља француску владу током посете Србији и истакла да Србија представља део одбране Европе, а да војске две земље треба више да сарађују.

Подсетила је да је приликом Макронове посете у јулу било договорено да се подигне ниво француско-српског стратешког партнерства у области одбране, и рекла да је управо циљ њеног доласка као француске министарке војске да се тај замах заједничке динамике у корист наше две земље настави.

Прочитајте још - Макрон: Питајте Србе да ли им се живот променио

"Иако Србија није чланица НАТО, она активно сарађује са овом организацијом и, уопште, даје снажан и ефикасан допринос нашој колективној одбрани. То њено ангажовање треба да буде уважено у правој мери", рекла је француска министарка одбране наводећи да ће то бити теме које су у средишту разговора које ће данас имати са председником републике Александром Вучићем и њеним колегом Александром Вулином.

Фото Танјуг/ Драган Кујунџић

Она је поздравила "значајан и цењени" допринос Србије спољним операцијама Европске уније и Уједињених нација, у Централноафричкој Републици, у Демократској Републици Конго и у Малију, али такође у Сомалији и у Либану.

Она је истакла да Француска и Србија желе - заједно - да се окрену будућности, као и да жели, у складу са новом стратегијом Француске за западни Балкан, која је објављена ове године, да више ресурса посветимо оперативној сарадњи између наше две земље.

ВУЧИЋ: ИМАМО ПОВЕРЕЊА У МАКРОНА

Председник Александар Вучић поручио је данас да Србија има поверења у председника Француске Емануела Макрона и изразио захвалност Француској због подршке нашој земљи на европском путу.

Вучић је на конференцији за новинаре с министарком одбране Француске Флоранс Парли рекао да Србија не учествује у готово оркестрираној кампањи против Макрона због неких одлука у ЕУ, односно одлуке да се не отворе преговори о чланству у ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом.

"Имамо велико поверење у Макрона, сматрамо га искреним пријатељем. Верујем да ће водити рачуна пре свега о француским интересима, али и српским. Људи у Србији имају поверења у Француску", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је први пут, после 35 година, један министар одбране Француске у Београду.

"Веома сам задовољан због тога и велико вам хвала. Пренесите председнику Емануелу Макрону најсрдачније поздраве народа из Србије и моје лично, хвала за посету током лета и поруке које је пренео грађанима Србије", рекао је Вучић.

Наводећи да две земље имају добру сарадњу, Вучић је истакао да ће Србија да чува војну неутралност, али ће да развија све боље односе са Француском.

Он је нагласио добру сарадњу у међународним мисијама и истакао да је Србија спремна да учествује и билатерално са Француском у различитим мисијама.

"За нас су Французи пријатељи, били смо пријатељи и 1914. и 1918. године, у Другом светском рату и у будуцност морамо да гледамо заједничким или готово једнаким погледом", рекао је Вучић.

Он је истакао да је економска сарадња две земље добра и да трговинска размена расте, те да Француска у Србији запошљава више од 11.000 људи.

Вучић је рекао да постоји све већи број активности које имај војске Србије и Француске, као и да ће Французи учествоати у знацајној вежби на територији Србије која ће бити одржана у јуну.

"Ми смо због тога изузетно срећни, то ће проширити знање и видике наших људи и видећемо шта можемо да научимо од француске војске", навео је Вучић.

Каже да војно техничка сарадња расте са Француском и подсетио да је Србија купила ракете Мистрал и да већ данас или у понедељак Србија исплаћује за њих прву рату.

Такође, нагласио је да држава никада не касни са исплатама и да се увек стриктно држи уговора.

"Хвала Французима што са нама желе да раде по том питању, има још много области у сфери војне индустрије и куповине наоружања где смо ми заинтереосвани за француске производе и о томе смо разговорали. Верујем да ћемо у наредним недељама и месецима имати још неке позтивитне ствари којима би могли да вас изненадимо", навео је Вучић.

Истиче да ће Србија да чува своју војну неутралност, али и да развија још боље односе са Француском.

Замолио је министарку одбране Француске да пренесе срдачне поздраве Макрону и жеље за успесне реформе у Француској.

"Нема успешних реформи без тешких потеза, пренесите Маркону да издржи и остане чврсто у својим идејама, а онда ће му бити захвални и они који му данас нису захвални. Ко мисли да се тешке болести лече аспирном вара се и не говори истину свом народу. Тешке болести се лече тешким лековима. Да се не бих мешао у унутрашње ствари Француске само би да поручима да желим све најбоље Француској и Макрону. Увек сте доборошли у Србију, живело пријатељство Србије и Француске", поручио је Вучић.

ВУЧИЋ УВЕРЕН ДА МАКРОН НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ СРБИЈУ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је, када је реч о новој методологији у процесу проширења ЕУ, коју је иницирала Француска, на Србији да сачека, а да је уверен да француски председник Емануел Макрон неће Србију ни заборавити,ни оставити усамљену.

Вучић је рекао да је током посете Паризу у два наврата разговарао са Макроном, који му је пренео француске разлоге зашто та земља тражи промене у методологији, те истакао да смо ми у томе видели много шанси за Србију.

"Али, која методологија ће бити прихваћена... Стигао је и други предлог Италијана, Пољака, других из Вишеградске групе, Аустрије. На нама је да сачекамо, да радимо свој посао", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара после састанка са француском министарком одбране.

Вучић је истакао да има поверења у Макрона и да је уверен да француски председник Србију неће заборавити, ни оставити усамљену.

"А, сад да изигравам баба Вангу и да нагађам шта ће да буде за пола године, годину...", приметио је Вучић и истакао да ће фокус ЕУ сада бити на Брегзиту и да сада "нема теорије" да се Унија бави било чим другим док се Брегзит не завшти и док не направе споразуме у различитим сферама од тргодине до одбране и безбедности.

Председник је рекао да Србија наставља да ради свој посао, те да у том смислу развијамо билатералне односе са Француском на најбољи начин и спроводи реформе.

"То је важно, а шта ће да буде... Оно што не можете да промените, не секирајте се због тога. Да ми радимо оно што можемо да променимо", рекао је Вучић.

ПАРЛИ: ФРАНЦУСКА НИЈЕ ПРОТИВ ПРОШИРЕЊА,АЛИ ПРВО РЕФОРМА ЕУ

Министарка одбране Француске Флоранс Парли истакла је данас у Београду да Француска није против проширења и да се неће ништа мењати у ономе што је до сада преговарано са Србијом.

Парли је, након разговора са председником Србије Александром Вучићем, на заједничкој конференцији за штампу, нагласивши да је Западни Балкан сусед ЕУ и да је битно да буде укључен у Европу, као и да се изузме од негативних утицаја.

Подсетила је да је Макрон рекао да Европа мора обавити сопствене послове, пре него што дође до новог поширења, али да паралелно жели да постоји још већи утицај Уније у том региону у сваком смислу.

Парли је казала да Француска жели да ЕУ буде реформисана пре него што се даље шири, у интересу садашњих, али и будућих чланица.

Подвукла је да Француска не доводи у питање што је до сада стечено у преговорима ЕУ са Србијом и Црном Гором и да је важно да се продуби поверење, а да је област одбране најбоља за тако нешто.

Објаснила је да је Француска за даље отварање приступних преговора поставила као предуслов да се спроведе рефорам процеса преговарања, у циљу да он буде бољи за земље које улазе у тај процес.

Навела је и да је неопходно да се ЕУ дубински реформиши, за шта је потребно више година.

Парли је нагласила да је њена посета наставак јулске посете председника Француске Емануела Макрона, када је договорено да се партнерство две земље унапреди у области одбране. „Он ми је рекао колко држи до француско-српске сарадње. Она није само историјска, већ и стратешка. Путовање у Србију га је обележило и специфично је поменуо у свом извештају Србију као државу партнера, са којом ће партнерство бити даље унапређено, имајући у виду блиске везе два народа. Братство по оружју је остало у срцима још од Првог светског рата, а сада имамо унуке преживелих који сведоче о нашој заједничкој историји“, објаснила је он.

Истакла је да Француска неће заборавити допринос српског народа у Првом светском рату.

Пренела је да је са председником Вучићем и њеним српским ресорним колегом Александром Вулином имала веоам квалитетне разговоре, подсећајући и да ове године две земље обележавају 180 година дипломатских односа.

Указала је да сувише дуго министар одбране Француске није био у Београду,

Када је реч о билатералним односима у области одбране Парли је истакла да постоји заједнички интерес за развојем стратешког партнерства, и да између министарстава постоје отворени и слободни дијалог, те да Француску занима на који начин Србија анализира улоге у будућности региона и континента, посебно по питању КиМ, будућности НАТО, борбе против тероризма и организованог криминала.

Похвалила је учешће српске војске у мировним мисијама, истичући да Србија има признату експертизу у области медицинске подршке коју жели Француска додатно да валоризује.

„Желимо да поздравимо значајно ангажовање Србије на тешком терену, где нико не жели да иде. То говорим утолико пре пошто је 25.новембра Француска изгубила 13 својих припадника у Малију“, рекла је она подвукавши да је квалитет српског учешћа веома добро оцењен.

Указала је и на сарадњу у области наоружања подсећајући да су хеликоптери већ испоручени, и да се ради на успостављању центра за одржавање, а да ће се сарадња проширити и у оквиру система одбране „Мистрал 3“, што је посебан знак поверења.

Нагласила је да Француска псостује одлуку Србије да буде неутрална на војном плану.

Парли је истакла да је потребна међународна сарадња у суочавању са новим изазовима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (43)

Tijana

13.12.2019. 13:30

Pored kvalitetne bilateralne saradnje sa Francuskom, jaca i vojna saradnja u cilju jacanja bezbednosti nase dve drzave!

maki

13.12.2019. 13:40

Predsednik Vučić ostvaruje odličnu saradnju sa svim državama i podržava ih pa tako i Francusku

Nikola

13.12.2019. 13:50

Srbija je već zaslužila da bude u EU ali problemi u funkcionisanju same EU su usporili proces evroitegracija Srbije.

veca

13.12.2019. 14:05

Srpska i francuska vojska treba da sarađuju i to je važno za obe zemlje što se tiče strateške odbrane,jer kako francuska ministarka odbrane kaze Srbija je deo odbrane Evrope i njenu vojnu neutralnost mi poštujemo.

dzo

13.12.2019. 14:15

Francuska podržava Srbiju i reforme koje sprovodi u korist razvoja i želi je za svog ravnopravnog partnera jednog dana unutar Evropske unije!

Damir

13.12.2019. 14:17

Francuska u Srbiji vidi jednu stabilnu i pouzdanu zemlju i sigorno je da neće nikada biti prepreka za naš ulazak u EU.

Lazar

13.12.2019. 14:30

Verujemo da je Makron shvatio znacaj saradnje Srbije i Francuske, da je naucio da ceni proslost i da pruza zahvalnost i prijateljstvo nasoj zemlji.

Nesa

13.12.2019. 15:06

Srbija ima poverenja u svoje dobre saradnike,zna svoj cilj i njeno je samo da radi svoj posao.

Jasna

13.12.2019. 15:11

Srbija vredno i kvalitetno radi da udje u Evropsku Uniju, nasoj drzavi je tamo mesto i nece se zaustaviti dok ne udje.

Jana

13.12.2019. 15:20

Evropskoj Uniji je sada prioritet Bregzit, tak nakon toga moze biti prosirenja.

Никола

13.12.2019. 16:27

Захваљујемо се госпођи франсуској министарки на искрености. Само пријатељ ти каже сурову стварност у очи.

Momo

13.12.2019. 17:10

Ponekad mi se cini da pojedini predstavnici EU daju oprecne izjave,a to i potvdjuje ova izjava francuske ministarke da su prvo potrebne reforme u EU pa prosirenje.

Peca

13.12.2019. 17:14

Makron je jedan od najvecih svetskih lidera i svakako da je njegova podrska od nemerljivog znacaja za Srbiju.

Ana Marija

13.12.2019. 17:25

Predsednik Francuske kao i svi njihovi predstavnici su dobrodošlu u Srbiju.

Dragan

13.12.2019. 17:59

Mi smo naše uradili uredno,reforme se sprovode,zemlja je uređena,e sad je red na druge da nam kažu da li možemo da uđemo u EU ili ne.

Marija M

13.12.2019. 18:15

Srbija je svojim radom i postignutim rezultatima zaslužila da uskoro postane deo EU!

Ceda

13.12.2019. 18:16

Srbija ima puno poverenje u Francusku i sigurni smo da ce biti na nasoj strani i cuvati nam ledja kad god je potrebno.

Jelena

13.12.2019. 18:22

Mudra politika koju vodi predsednik Vučić donela je veliko poverenje i poštovanje prema našoj državi od svih stranih sila. Saradnja sa mnogim zemljama je na visokom nivou i to je vrlo važno za ulazak Srbije u EU.

Dado7911

13.12.2019. 18:53

Srbija ima puno poverenje u Francusku koja je kroz istoriju bila naš snažan saveznik ali i pouzdan politički partner!

Rose25

13.12.2019. 18:57

Srbija je reformama zaslužila ulazak u EU i verujem da će, kada se Alijansa odluči za proširenje novih članica, Srbija biti prva na listi.

Mile

13.12.2019. 19:52

Makron je jasno rekao da računa u budućnosti na Srbiju kao članicu EU...

Nn

13.12.2019. 20:32

Imamo dobru saradnju sa Francuskom, istovremeno drzimo se stava nezavisnosti i neutralnosti.

Nena

14.12.2019. 09:08

Iskreno, želimo da postanemo članica EU u što skorije vreme i sa nestrpljenjem očekujemo dalje reforme Evropske unije!

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

14.12.2019. 20:50

Nece E.Makron zaboraviti Srbiju a ono prosle godine mu se omaklo. Ono bese V red.