Конзервативци освајају већину? Џонсон члановима партије: Уживајте у слављу

Тањуг

12. 12. 2019. у 23:31

Конзервативци освајају већину? Џонсон члановима партије: Уживајте у слављу

Фото: AP Photo / Ben Stansall

Конзервативна странка премијера Бориса Џонсона на путу је да освоји већину мандата на изборима који су вечерас завршени у Великој Британији

Британски премијер Борис Џонсон поручио је члановима своје партије да "уживају у слављу" након што је прва излазна анкета показала да је његова Конзервативна странка на путу је да освоји већину мандата на изборима који су вечерас завршени у Великој Британији.

"Надам се да ћете вечерас уживати у слављу" написао је Џонсон у мејлу члановима партије, додајући "Ви сте омогућили ову кампању. Не бисмо успели без вас".

Ако се предвиђања покажу тачним, Џонсон ће освојити места у парламенту која су му потребна за реализацију Брегзита 31. јануара, јавља Ројтерс.

Према анкети, Џонсонови конзервативци освојиће 368 мандата, довољно за "удобну" већину у парламенту са 650 места.

Прогнозира се да ће лабуристи освојити 191 мандата, Шкотска национална странка 55 мандата и Либералне демократе 13.

Званични резултати треба да буду објављени у наредних седам сати.

На последњих пет националних избора, само је једна излазна анкета предвидела је погрешан резултат - 2015. године када се чинило да ће Британија добити "обешени парламент", мањинску или коалициону владу, а у ствари су тада конзервативци освојили већину, добивши 14 места више него што су предвиђања показала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације