ПРЕДСЕДНИК Народне странке и један од лидера Савеза за Србију Вук Јеремић најавио је да ће представници СзС и присталице опозиционог блока у петак, 12. децембра блокирати све улазе у зграду РТС у Таковској улици, у периоду од поднева до 20 часова.

Тако ће Јавни сервис Србије поново бити на мети Ђиласовог блока који редовно, из суботе у суботу, покушавају да паралишу нормалан рад ове медијске куће. У марту ове године демонстранти су, предвођени лидером "Двери" Бошком Обрадовићем упали у РТС и тражили да се укључе у Други дневник. Екипа која је реализовала информативни програм закључала се у режији. У зграду телевизије су ушла и двојица људи који су са фантомкама на глави, држала моторне тестере. После интервенције полиције, присталице опозиције напустили су зграду. Осим тога, на РТС су разбијана стакла на улазу, а врата су им фарбана у розе.

Према речима Јеремића данас ће бити "блокада упозорења у нади да ће новинари јавног сервиса почети професионално да се баве својим послом".

Прочитајте још - Весић: Ђилас стоји иза акција фарбања РТС-а

- РТС блокира истину и она не може да уђе у ту установу. То ће бити мирна блокада, неће бити насиља ни напетости - рекао је Јеремић на конференцији за новинаре.

Он је додао да јавни сервис није показао заинтересованост ни за један разговор са узбуњивачем Александром Обрадовићем у вези са радом "Крушика" који би имао шта да каже, ни са Маријом Лукић која је тужила председника Бруса Милутина Јеличића Јутку за сексуално узнемиравање, ни са новинаром Миланом Јовановићем којем је спаљена кућа, као ни са радницама поште".

Јеремић, Ђилас, фото Танјуг/Ф.Краинчанић


Поводом најављене акције СзС менаџмент и уређивачки колегијум РТС упозорили су да је такво понашање недопустиво:

- Оно је и веома опасно и до сада су пуком срећом и разумним понашањем органа безбедности избегнуте озбиљне и несагледиве лоше последице за све. Срећу и стрпљење опасно је даље изазивати због чега апелујемо на целокупну политичку јавност Србије и света, као и на и домаће и међународне медијске организације и удружења да овакво понашање осуде, а подстрекаче и виновнике уразуме, уколико је то могуће, да не буде касно.

Уз указивање да су отворени за критике, али и да се на рад јавног сервиса не може утицати физичким насиљем, мимо ефикасних, законом предвиђених инструмената, управа РТС наводи да је посебно неприхватљиво и опасно иницирање талачке кризе, што је, сматрају, опис блокаде којој су изложени сви који се затекну у згради РТС:

- Ко то ради не треба да очекује да ће РТС да му отвори простор за промовисање таквих политичких идеја, насилничког понашања и позивања на кршење закона.

Потпредседник СНС Миленко Јованов каже да је најава блокаде РТС "наставак фашистичких акција".

- У питању је ограничавање слободе кретања било коме - чист фашизам. Са друге стране, да ли ту има и других елемената и кривичних дела, треба да утврде надлежни органи. Најзад, заиста ми је смешно да директоре, уреднике и новинаре, које је управо Јеремић са Драганом Ђиласом, додуше тада у ДС, постављао и распоређивао, сада хоће да блокира - каже Јовановић.

УНС: НЕДОПУСТИВ ПРИТИСАК

УДРУЖЕЊЕ новинара Србије саопштило је да најава блокирања РТС представља недопустив притисак на запослене у јавном сервису:

- Свако има право да изрази неслагање са уређивачком политиком било ког медија, али није прихватљиво онемогућавање рада новинара и других медијских радника, а нарочито је неприхватљиво изазивање опасности од физичког напада на наше колеге.

Фото Н.Фифић

Удружење је позвало партије које чине СзС да одустану од најављене блокаде и да на тај начин не угрожавају рад медија и не врше притисак на новинаре и медијске раднике.