НАКОН што је одиграо једну од кључних улога у бомбардовању Србије, и касније се појавио као бизнисмен, Весли Кларк се ових дана по трећи пут вратио на Балкан - да дели савете.

У интервјуу за Глас Америке, бивши командант НАТО снага за Европу и први оперативац бомбардовања некадашње СРЈ критиковао је ангажовање Европске уније на Балкану, Русију је оптужио да поткупљује локалне политичаре, а Србији препоручио интеграцију са Западом.

Кларк тврди да је политички и економски вакуум који је настао после ратова на Балкану, због слабог присутва ЕУ, искористила Русија:

- Наравно да Русија жели да очува своје упориште у Републици Српској и да на њега утиче, и ради на томе. Што се тиче Европе, економски напредак је од кључне важности, а Русија то једноставно не може да пружи. Свакако може да користи свој новац као мито у редовима локалних политичара, али пословни развој, право предузетништво, савремена технологија - то све стиже са Запада.

Каже и да НАТО доприноси стабилности на Балкану:

- Разумем да није лако за Србију да превазиђе заоставштину рата, али према мом мишљењу, прави интереси леже на Западу.

У разговору, међутим, нема ни речи о Кларковим пословним интересима, који, по свој прилици, леже на Балкану и, пре свега, на КиМ.

После пензионисања, генерал Кларк је, паралелно градећи политичку каријеру у оквиру структура Демократске странке у САД, успешно уновчио статус "ослободиоца", који је стекао међу Албанцима на Косову.

Прочитајте још - ВЕСЛИ КЛАРК УПОЗОРИО АЛБАНЦЕ: Путин ће ратовати за Србију, он само чека своју шансу

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да чињеница да неко од Србије тражи да се одрекне Русије, значи као да јој поручује да се одрекне својих интереса:

- Наш интерес је да сачувамо КиМ и Републику Српску, и то можемо само чувајући везе са Москвом. Додатно је цинично то што такве речи долазе од Кларка, који је запамћен по својој улози у бомбардовању Србије, а уз то има и своје пословне интересе на КиМ.

фото А.Станковић

Кларк, између осталог, води канадску енергетску компанију "Евидити". Пре три године тадашња влада Косова потписала је споразум са том компанијом којим би она требало да добије практично ексклузивна права на експлоатацију руда на трећини територије Косова и Метохије. На територији КиМ, посебно у Метохији, постоје знатне резерве лигнита, које се мере десетинама милијарди тона. Реч је о залихама које би обезбедиле снабдевање Косова и Метохије овом рудом у наредних десет векова.

Кларк је повезан и са фирмом Идриза Тачија "Геоминерали", која се, између осталог, бави уносним послом извоза старог гвожђа у Италију.

РАТНИ ПЛЕН

КЛАРК није једини актер бомбардовања СРЈ који се вратио на Косово по ратни плен. И тадашња државна секретарка Медлин Олбрајт има веома разгранате пословне интересе широм Балкана, углавном у вези са изградњом инфраструктуре.