Бомбардовао Србију, сада нам дели савете: Весли Кларк препоручује Србији интеграцију са Западом

В. М.

12. 12. 2019. у 21:46

Бомбардовао Србију, сада нам дели савете: Весли Кларк препоручује  Србији интеграцију са Западом

Кларк међу пријатељима

Добро уновчио статус "ослободиоца" на КиМ

НАКОН што је одиграо једну од кључних улога у бомбардовању Србије, и касније се појавио као бизнисмен, Весли Кларк се ових дана по трећи пут вратио на Балкан - да дели савете.

У интервјуу за Глас Америке, бивши командант НАТО снага за Европу и први оперативац бомбардовања некадашње СРЈ критиковао је ангажовање Европске уније на Балкану, Русију је оптужио да поткупљује локалне политичаре, а Србији препоручио интеграцију са Западом.

Кларк тврди да је политички и економски вакуум који је настао после ратова на Балкану, због слабог присутва ЕУ, искористила Русија:

- Наравно да Русија жели да очува своје упориште у Републици Српској и да на њега утиче, и ради на томе. Што се тиче Европе, економски напредак је од кључне важности, а Русија то једноставно не може да пружи. Свакако може да користи свој новац као мито у редовима локалних политичара, али пословни развој, право предузетништво, савремена технологија - то све стиже са Запада.

Каже и да НАТО доприноси стабилности на Балкану:

- Разумем да није лако за Србију да превазиђе заоставштину рата, али према мом мишљењу, прави интереси леже на Западу.

У разговору, међутим, нема ни речи о Кларковим пословним интересима, који, по свој прилици, леже на Балкану и, пре свега, на КиМ.

После пензионисања, генерал Кларк је, паралелно градећи политичку каријеру у оквиру структура Демократске странке у САД, успешно уновчио статус "ослободиоца", који је стекао међу Албанцима на Косову.

Прочитајте још - ВЕСЛИ КЛАРК УПОЗОРИО АЛБАНЦЕ: Путин ће ратовати за Србију, он само чека своју шансу

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да чињеница да неко од Србије тражи да се одрекне Русије, значи као да јој поручује да се одрекне својих интереса:

- Наш интерес је да сачувамо КиМ и Републику Српску, и то можемо само чувајући везе са Москвом. Додатно је цинично то што такве речи долазе од Кларка, који је запамћен по својој улози у бомбардовању Србије, а уз то има и своје пословне интересе на КиМ.

фото А.Станковић

Кларк, између осталог, води канадску енергетску компанију "Евидити". Пре три године тадашња влада Косова потписала је споразум са том компанијом којим би она требало да добије практично ексклузивна права на експлоатацију руда на трећини територије Косова и Метохије. На територији КиМ, посебно у Метохији, постоје знатне резерве лигнита, које се мере десетинама милијарди тона. Реч је о залихама које би обезбедиле снабдевање Косова и Метохије овом рудом у наредних десет векова.

Кларк је повезан и са фирмом Идриза Тачија "Геоминерали", која се, између осталог, бави уносним послом извоза старог гвожђа у Италију.

РАТНИ ПЛЕН

КЛАРК није једини актер бомбардовања СРЈ који се вратио на Косово по ратни плен. И тадашња државна секретарка Медлин Олбрајт има веома разгранате пословне интересе широм Балкана, углавном у вези са изградњом инфраструктуре.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

bager

12.12.2019. 22:11

Savremenu tehnologiju i savremene raketne motore USA kupuje od Rusije,,,toliko o znanju zlocinca Klarka

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!

12.12.2019. 22:20

Ја му препоручујем, да се са својим домаћим квислинзима и плаћеничким портпаролима, тера у три лепе п***е материне!

Prellee

12.12.2019. 22:31

...Naš interes je da sačuvamo KiM i Republiku Srpsku, i to možemo samo čuvajući veze sa Moskvom...Tačno, koliko je Zapad samo Srbiji i Srpskom narodu nanio zla u prošlom vijeku, oni nisu u stanju ni da sagledaju. Uz pomoć samo velikog sponzora Rusijje i Kine mi možemo sačuvati ono što je naše, jer ovi LEŠINARI kao Vesli Krak zu đavli sa osmjehom "dobri" ljudi. Živjela onda Rusija i Kina.

Simon Нс

12.12.2019. 23:10

Ни опростити, ни заборавити, а неко ће то све дебело да вам наплати, злочинци једни, да белог дана не видите никад!

Mirko

12.12.2019. 23:45

On misli da kad umre za neku godinu,sve se brise i nema veze ko je sta radio za zivota. Ali odjednom Bog kaze ustani Vesli Klark i on ustane iz mrtvih da mu se sudi po pravdi. Boga nece ni mrzeti niti ce mu biti tesko da odradi ovaj posao jer dao je obecanje a on ispunjava svoja obecanja, Branice se on da je samo radio svoj posao,ali sve je zapisano ,nema lazi,sve po pravdi...

Zika-Terminator

13.12.2019. 00:09

Ovog smrdljivog zlocinca i ubicu trebamo uhvatiti i onda mesecima obradjivati u nekom podrumu...

Kosovka

13.12.2019. 01:35

Bombardovanje Srboje nema opravdanja! Još uvek se niste pokajali, već podržavaze teroriste, samoproklamovsnu R Kosovo. Vi ste kod nas napravili haos, a Godpod će da vam sudi.

Vatro Marx

13.12.2019. 10:28

Sve dok se Srpska vlada ponase nestabinoneznalacki nazalost sa Srbijom se zapad i dalje poigrava i Srbina izigrava. Ovaj agresor se vuce po Srbiji, i radii kako je njemcu naj bolje odgovara prica, i provocira. Kako dato djubre ne uhapsite i privedete pravdi, dosta te tolerancije. Ovskvim ponasanjem ponizavaju sviju nas to Srpski narod ne zasluzuje.

Nenad

14.12.2019. 12:51

Da bog ti pisali recepte za citostatike u meri u kojoj si bombama ubijao srpsku decu!

Nemanja Simović

14.12.2019. 15:07

Његош каже онај одозго што баца бомбе боље види него онај доле што конзумира детонације. Наравно да Весли зна шта прича.