Правилник по мери Берлина? Међу чланицама ЕУ се ломе копља око реформе преговора о придруживању

Д. М.

четвртак, 12. 12. 2019. у 12:00

Правилник по мери Берлина? Међу чланицама ЕУ се ломе копља око реформе преговора о придруживању

Макрон и Меркелова, АП Markus Schreiber

После француског, појавио се још један предлог реформе процеса проширења, који је потписало девет земаља чланица

ОКО нових правила игре за проширење ЕУ последњих недеља "ломе се копља" међу државама чланицама ЕУ, али ће, како сада ствари стоје, последњу реч о томе како ће убудуће изгледати пут до чланства кандидата са Западног Балкана највероватније дати Берлин.

Наиме, после француског, појавио се још један "нон-пејпер", односно предлог реформе процеса проширења, који је потписало девет земаља чланица - Аустрија, Чешка, Естонија, Италија, Латвија, Литванија, Малта, Пољска и Словенија.

Према дипломатским изворима у Бриселу, очекује се да до краја јануара, када би Европска комисија требало да представи нову методологију преговора о проширењу, изјасни и Немачка, која се до сада није званично оглашавала о изнетим предлозима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Макрон потеже Србе да „смекша“ Меркелову: Париз и даље заговара промену правила игре за проширење ЕУ


Уз назнаку "Наша врата остају отворена", у документу девет држава тражи се од ЕК да у будућој методологији преговарачка поглавља буду груписана по главним областима и да се отварају паралелно, уместо узастопно. Такође, наглашава се да пуноправно чланство у ЕУ треба да буде крајњи циљ овог процеса, да кандидати напредују на основу заслуга, да буду строго али поштено условљавани, као и да се подстиче регионална сарадња, а да нова методологија буде компатибилна са постојећим преговарачким оквиром.

Државе потписнице документа предлажу, као политички подстицај, годишње сусрете ЕУ и Западног Балкана на нивоу лидера, као и веће учешће представника тог региона на неформалним састанцима Европског савета. Такође, предлаже се "ефикасни и циљани финансијски подстицај" који "награђује и олакшава напредак".

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поручио је да би нова методологија проширења могла да важи и за Србију, ако јој буде од користи и ако наша држава то прихвати.