ОКО нових правила игре за проширење ЕУ последњих недеља "ломе се копља" међу државама чланицама ЕУ, али ће, како сада ствари стоје, последњу реч о томе како ће убудуће изгледати пут до чланства кандидата са Западног Балкана највероватније дати Берлин.

Наиме, после француског, појавио се још један "нон-пејпер", односно предлог реформе процеса проширења, који је потписало девет земаља чланица - Аустрија, Чешка, Естонија, Италија, Латвија, Литванија, Малта, Пољска и Словенија.

Према дипломатским изворима у Бриселу, очекује се да до краја јануара, када би Европска комисија требало да представи нову методологију преговора о проширењу, изјасни и Немачка, која се до сада није званично оглашавала о изнетим предлозима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Макрон потеже Србе да „смекша“ Меркелову: Париз и даље заговара промену правила игре за проширење ЕУ


Уз назнаку "Наша врата остају отворена", у документу девет држава тражи се од ЕК да у будућој методологији преговарачка поглавља буду груписана по главним областима и да се отварају паралелно, уместо узастопно. Такође, наглашава се да пуноправно чланство у ЕУ треба да буде крајњи циљ овог процеса, да кандидати напредују на основу заслуга, да буду строго али поштено условљавани, као и да се подстиче регионална сарадња, а да нова методологија буде компатибилна са постојећим преговарачким оквиром.

Државе потписнице документа предлажу, као политички подстицај, годишње сусрете ЕУ и Западног Балкана на нивоу лидера, као и веће учешће представника тог региона на неформалним састанцима Европског савета. Такође, предлаже се "ефикасни и циљани финансијски подстицај" који "награђује и олакшава напредак".

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поручио је да би нова методологија проширења могла да важи и за Србију, ако јој буде од користи и ако наша држава то прихвати.