Највећа политичка организација младих Омладина Европске народне партије (YEPP) позвала је опозиционе странке у Србији и њихове лидере да се уздрже од претњи и недемократских поступака који могу да наруше стабилност у држави уз констатацију да би политичка дебата требало да се води у парламенту "као у свим другим цивилизованим друштвима", саопштила је данас та организације.Као највећа организација младих политичара у Европи, основана на принципима демократије, владавине права и слободе, YEPP сматра да је позив на бојкот предстојећих парламентарних избора у Србији од стране једног дела опозиције, неодговоран потез који може да нашкоди демократији у Србији.


YEPPизражава дубоку забринутост поводом одређених догађаја у Србији који су се десили током протеста једног дела опозиције (парламентарне и ван парламентарне) и снажно осуђује претходне претње и позив на линч председника државе и других званичника. Додатно, инциденти попут насилног упада у Јавни сервис- РТС са моторном тестером, недавна привремена блокада зграде РТС-а, покушај насилног упада у парламент, као и покушаји да се председнику и другим званичници онемогући приступ радном месту су забрињавајући. Такође, било је и изјава одређених опозиционих лидера у којима су промовисали идеје о промени државног руководства на улицама, уместо кроз учешће на слободним и фер, демократским изборима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јоксимовић учествовала у радној групи ЕПП


YEPPпозива те опозиционе партије и њихове лидере да се уздрже од таквих изјава и недемократских акција које могу нашкодити стабилности земље и наглашава да политичка дебата треба да се води у парламенту, као у сваком другом цивилизованом друштву.


Додатно, YEPP позива те опозиционе партије да узму учешће у међупартијском дијалогу о унапређењу изборног процеса у Србији уз посредовање Европског парламента и прикључе се другим опозиционим партијама које већ учествују у дијалогу. Само кроз дијалог, не кроз бојкот и отворену конфронтацију, могуће је постићи компромисна решења о било ком питању, а бити опозиција, не ослобађа било ког политичког актера од одговорности према друштву.


Право људи да бирају и буду изабрани на слободним и фер изборима је једно од основних права и елемената демократије. Стога, позивамо грађане Србије, а посебно младе људе, да искористе своје право на предстојећим парламентарним изборима на пролеће 2020. да одлучују о својој будућности и допринесу даљем развоју државе на њеном европском путу, наводи се у саопштењу Омладина Европске народне партије.