АМАБСАДОР Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да Србија има најбољу политку за Западни Балкан и она је резултат избалансиране и уравнотежене сарадње са Европом и Русијом.

"Видљиво и очигледно је да Србија има политку коју сматрамо најбољом на Западном Балкану захваљујићи равнотежи и балансираној сарадњи са Западом, Европом и Русијом" рекао је Боцан-Харченко и додао да Русија сматра и да је таква политика најбоља опција за регион Западног Балакана.

Евроинтеграције и чланство Србије у ЕУ и других балканских земаља нису никава сментања за Москву и препрека за сарадњу са Србијом, рекао је он и оценио да политика Русије на Балкану никада није била активнија.

Балкан је веома важан регион за Европу и глобално гледано и привредно, економски, енергетски и културно и хуманитарно, рекао је Боцан Храченко и као значајно навео то што ће Балкан као инфраструктруна раскрсница постати још важније место.

ШИРЕЊЕ АЛИЈАНСЕ ШТЕТНО БОЦАН-Харченко је поновио да је став Русије о НАТО познат, да је ширење Алијансе штетно, поготово када се дешава под спољним притиском без обзира на национални интерес.
- За земљу је најбоља војно-политчка наутралност, рекао је амбасадор и додао да свака земља има право да купи наоружање од Русије ако је она способна да понуди нешто најбоље и најсавременије, уз прихватљиву цену.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Александар Боцан-Харченко: Америка се меша у ваше послове, а суд за ОВК не помиње

Русија жели сарадњу са свим земљама Западног Балкана али има најбољу сарадњу са Србијом која је, како је навео, најмоћнија држава региона. Та сарадња заснована је и на традицији и на прагматизму, рекао је амабсадор и додао да то показује и редовност састанака, не само на највишем државном врху, већ и у свакој другој области.

Што се тиче састанка Владимира Путина са председницима, Александар Вучић је на првом месту у Европи, рекао је Боцан Храченко и додао је да је то могуће када у односима постоји суштина и подршка укључујићи и ону по питању КиМ.

Уважавамо преговарачки процес Србије са ЕУ и поштујемо став Србије који се ослања на националне интересе, рекао је Боцан Храченко.

Амбасадор је оценио и да ЕУ није иста она која је била пре 10 година или када је прављена пролитика проширења на Западни Балкан и да као таква не може бити решење за све проблеме.

"Не верујем из субјетнивих разлога да процес проширења ЕУ може да се креће исто тако брзо као пре, из објективних разлога који се налазе ван региона Западног Балкана" рекао је он.

Боцан-Харченко је говорио на скупу "Балкнаска политика Русије" у Институту за међународну полтику и привреду коме су присуствовали и бројни амбасадори и представници дипломатског кора.


КРИТИКЕ НА РАЧУН РУСИЈЕ

Он је рекао и да се на Балкану реализују руски пројекти међу којима су они Гапсромњефт, железнице и Турски ток који ће у Србији, како очекује бити завршен наредне године. Додао да је да не разуме критике да се кроз гас и нафту јача зависности од Русије.

"Свака делатност Русије се потпуно уклапа у појмове интеграције исматрамо да је значај свих тих пројекта важан и за Европу," рекао је он.