Председник Грчке Прокопис Павлопулос приредио је данас, испред председничке палате у Атини, свечани дочек за председника Србије Александра Вучића, који борави у званичној дводневној посети тој земљи.

Павлопулос је Вучића дочекао уз највише државне почасти, црвени тепих, гарду и химне Србије и Грчке.

Вучић је захвалио Павлопулосу на подршци Грчке територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и европском путу наше земље, те поручио да ће Србија подржавати територијални интегритет Грчке и неће мењати своју позицију по питању Кипра.

Председник Србије је истакао да се наша земља и Грчка на политичком плану подржавају и у свим међународним организацијама и институцијама и додао да су два народа били једни уз друге увек када је било најтеже.

Прочитајте још: Председник: Само једну мету имају и овде и у Приштини, мене; Могу да ми прете, али иза мене остају резултати

Председник Србије се, на почетку разговора у ужем формату, Павлопулосу обратио са "драги пријатељу", те истакао да су Србија и Грчка били и данас су пријатељи, а да је на њима да односе даље развијају како би две земље и два народа били још бољи пријатељи и још ближи у будућности.

"Српски и грчки народ су вековима делили заједничку судбину и били једни уз друге кад је било најтеже", рекао је Вучић.

Он је истакао да су веома добри билатерални односи две земље, те да је поново покренуто повећање трговинске размене, да размена услуга расте из год у годину, док је све више српских туриста у Грчкој, али и Грка у Србији.

Вучић је захвалио Грчкој на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, која ће, истиче, увек подржавати територијални интегритет Грчке.

"Потписници смо Концевнције о праву мора и у складу са тим подржваћемо интегритет Грчке свуда, као што смо то учинили и са Кипром, и та позиција је непромењена", рекао је Вучић.

Изаразио је захвалност Грчкој на подршци европском путу Србије, те додао да ми знамо да имамо одређене услове које други нису имали, што је, у случају Србије, између осталог, и питање Косова и Метохије.

Претходно, председник Србије положио је венац на Споменик незнаном јунаку у главном граду Грчке.

Након разговора са председником Грчке, атински градоначелник Костас Бакојани уручиће председнику Србије Златну медаљу за заслуге града Атине.

Вучић ће затим имати састанак са бројним истакнутим грчким привредницима.

Другог дана посете, у среду, Вучић ће се састати с премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом, са којим га веже дугогодишње познанство, блиски лични и медупартијски односи.

Вучић и Мицотакис ће копредседавати трећој седници Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, а затим ће потписати Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства две земље, те и Програм сарадње између две владе у области образовања, науке и технолошког развоја за период од 2020. до 2022. године. Декларација подразумева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око најважнијих питања за обе земље и читавим низом других општих политичких ставова који се тичу пријатељских и стратешких односа Србије и Грчке.

Током боравка у Атини планиран је и сусрет председника Вучића са председником Коалиције радикалне левице (СИРИЗА) Алексисом Ципрасом, као и са архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом II.

У делегацији коју предводи председник Вуциц су министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар енергетике Александар Антиц, министар одбране Александар Вулин, министар просвете Младен Шарчевић и државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Очекује се да це главне теме разговора у Атини бити билатерална сарадња две земље, али и европски пут Србије, и наравно, косовско питање.

Грчка је пријатељска земља, која подржава европски пут Србије и која није признала једнострано проглашену независност Косова.


ПАВЛОПУЛОС: ГРЧКА ВИДИ РЕГИОН КАО СТУБ ЈУГОИСТОКА ЕУ


Председник Грчке Прокопис Павлопулос изјавио је данас у Атини да Грчка подржава ервопски пут Србије и да се залаже да читав регион постане снажан стуб на југоистоку ЕУ.

На почетку састанка са председником Србије Александром Вучићем, Павлопулос је изразио уверење да ће Вучићева посета Грчкој допринети да односи и сарадња две земље буду још бољи и да се убрза процедура пријема Србије у ЕУ.

Уверен дам да ће ова посета допринети да односи Србије и Грчке који су иначе добри, буду још топлији и још ефикласнији, рекао је.

Павлопулос је рекао да Грчка подржава ЕУ и њено проширење као "европску грађевину која се заснива на поштовању основних принципа и вредности као што су мир, људска права, демократија, социјална правда" .

Он је рекао да се Грчка залаже да "регион, сарадњом свих земаља, постане снажан стуб југоисточне Европе" и да "остави иза себе Балкан ратова, конфликата и разлика" .

"То је историјски период који нас је много научио али треба да гледамо нарпед и створимо стуб на југоситоку Европе", додао је. Као кључне услове за пријем нових чланица у ЕУ Павлопулос је навео испуњење свих европских стандарда и решење свих међусобних неслагања међу земљама на путу учлањења "јер ЕУ не може бити простор на коме ће се решавати неслагања са другим земљама".

Србија је начинила значајне кораке отворила многа поглавља и Грчка ће наставити да подржава њену европску перспективу...Ми смо ту да помогнемо где је потребно на вашем путу ка ЕУ, додао је.

ВУЧИЋ: ОДЛИЧНИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ, МЕЂУСОБНА ПОДРШКА


Председник Александар Вучић изјавио је данас у Атини, после састанка са председником Грчке Прокописом Павлопулосом, да ће Србија имати значајну подршку те земље на европском путу, као што Грчка, пријатељска земља, може увек да рачуна на подршку Србије, те поручио да су односи две земље одлични.

Вучић је новинарима пренео да је са Павлопулосом разговарао о свим кључним проблемима, о питању Косова и Метохије, проблемима Грчке, те да су отворено разговарали о европском путу Србије и проблемима који постоје у самој Унији, као и дефинисању простора за проширење.

Он је истакао да постоји много простора за ширење и унапређење сарадње две земље, али и по питању међусобне подршке у међународним организацијама и институцијама.

Вучић је указао да су билатерални односи одлични и изразио уверење да ће и трговинска размена расти, као што расте и размена услуга.

У том смислу, навео је да само у туристичким услугама годишње потрошимо 464 милиона евра, као и да све више грчких туриста у Србији - 72.000, уз око 115.000 ноћења.

"Имаћемо значајну подршку Грчке на ЕУ путу Србије, а Грчка увек може да рачуна на подршку Србије", нагласио је Вучић.

Председник је изразио наду да ће се, кроз данашњи разговор са привредницима , омогућити да још већи број грчких инвеститора дође у Србију, као и да су српским инвеститораима врата у Грчкој отворена.

"Важан је тренутак. Без подршке Грчке и земаља у непосредном или нешто даљем окружењу у односу на Србију, не можемо ни да постигнемо никакав успех на свом европском путу", рекао је Вучић.