ОРВЕЛ је у легендарној антиутопији "1984" оставио рецепт за манипулације који користи Велики Брат: "Ко влада прошлошћу, влада будућношћу, ко влада будућношћу, влада садашњошћу". Звучи неразумљиво и нелогично? У ствари, крајње је једноставно. То доказује пракса масовне пљачке и манипулације културном баштином Србије.

На пример, у Врању пензионер ископа у дворишту уникатне античке новчиће. Кријумчари их препродају за хиљаде евра купцу из Приштине. На аукцији се врањски новчићи појаве уз легенду да је реч о монети праисторијских Албанаца. Та обмана "доказује" да су Албанци најстарији народ ових простора. И да је праведно да у будућности заузму своју историјску земљу, "велику Албанију".

Слично је са археолошким истраживањима Новог Брда, метрополе средњовековне Србије. У Југославији се том научном пројекту противило албанско покрајинско руководство. Данашњи Албанци истражују српски средњовековни град и представљају га као свој.

Прочитајте још - Пљачкају националну баштину Србије и фалсификују историју: Археолошка мафија продаје наше драгоцене новчиће као праалбанске

Исти је смисао манипулације самопроглашеног завода за заштиту споменика "косовске културе". Он је на Пећку патријаршију ставио таблу која каже да је српска светиња, немањићка задужбина, под патронатом измишљене институције самопроглашене државе. Питање је времена када ће краљеве Милутина и Стефана Дечанског и цара Душана прогласити "Косоварима српског ентитета".

Где је наш одговор? Где су истраживања, књиге, изложбе, филмови, предавања? Зашто опскурни ликови с метал-детекторима и кријумчари могу да уздрмају темељ нације? Не, није претеривање. Јер, ако не бранимо своју баштину и препуштамо је другима, шта нам остаје од идентитета? Шта бранимо, ако не бранимо своје порекло и културу?