Дачић: Увиђају да је одлука о признању била преурањена

Танјуг

08. 12. 2019. у 15:11

Дачић: Увиђају да је одлука о признању била преурањена

Фото Архива ВН

Србија ће наставити с политиком повлачења признања такозваног Косова, јер велики број земаља увиђа да је таква одлука била преурањена
Србија ће наставити с политиком повлачења признања такозваног Косова, јер велики број земаља увиђа да је таква одлука била преурањена, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

"Те земље имају сличне проблеме као и Србија, око свог територијалног интегритета и суверенитета, и говоре о томе да ће подржати компромисно решење до кога се дође, а за то време повући ће или суспендовати раније донете одлуке", рекао је Дачић на конференцији за медије у Београду, где је одржана седница Главног одбора Социјалистичкек партије Србије (СПС), чији је председник.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Vulin: Vučić udaljio Albance od nezavisnosti

Према његовим речима, те земље су суочене са огромним притисцима, и навео пример да је председника Науруа сутрадан после ноте о повлачењу признања позвао амбасадор САД у Аустралији којег је интересовао тај поступак.

"САД у целој овој светској кризи баве се да ли Науру признаје Косово или не признаје, али њима је то дозвољено, а ми кад зовемо, ми не смемо, е па, то неће моћи. Ја сам захвалан председнику Вучићу што је дао инстуркцију да се ради на повлачењу признаја, зато што је то од великог државног и националног интереса", рекао је Дачић.

Подсетио је да је до сада 17 земаља повукло или суспендовало одлуку о признању такозваног Косова.

"Да би неко нешто изгласао у УН, мора да има најмање 97 гласова, у идеалним условима да сви буду присутни. Србија мора да се обезбеди да то Косово нема. Наша гаранција да та тема неће доћи на дневни ред Скупштине јесте Русија и вето у Савету безбедности УН, али за сваки случај, ми морамо да радимо на смањењу броја земаља које признају Косово и да то падне испод 97", подвукао је Дачић.

Тренутна ситуација је, наводи Дачић, да 95 земаља не признаје, а 93 признаје такозвано Косово, док су пет земаља у статусу да није сигурно да ли ће гласати "за" или "против".

"Ми ћемо наставити са овим, а критике које долазе на наш рачун због политике повлачење признања су неосноване и немају никакве везе и не смеју се доводити у везу са евентуалним укидањем такси, зато што су таксе нецвилизацијски и једнострани акт", истакао је Дачић.

Указао је да је Београд водио дијалог с Приштином у условима када су, како каже, сви радили на томе да такозвано Косово све више земаља призна.

"Док се од нас тражи да престанемо, велике земље позивају друге земље да признају Косово, а Приштина ради на новим земљама које ће да их признају. Исламска конференција позива све исламске земље да признају Косово, а од нас се тражи да ми то престанемо, па нисмо ми толико глупи. Председник Вучић је јасно рекао да је то могуће само ако сви престану да раде на томе, али до тога, у овом тренутку, не може доћи", закључио је Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације