Српски народ је пренеразила вест да Европска унија подржава увођење вербалног деликта и забрану слободе говора Србима на Косову и Метохији, те пружа подршку неоснованим оптужницама против члана председништва Српске листе Ивана Тодосијевића.


Ово је између осталог у суботусаопштила Српска листа коментаришући нереакцију представника међународне заједнице поводом пресуде Основног суда у Приштини Ивану Тодосијевиу,некадашњем министару администрације локалне самоуправе, због изјаве да су наводи Рачку лажни.


- Прво питање, које се само поставља је, да ли је Европска унија увела неке нове европске вредности којима се негира право на слободу мишљења, говора и изражавања, или се то односи само на српски народ?-пита у саопштењу за јавност Српска листа и додаје да се због пасивности када је у питању осуда злочина почињених над Србима, као и у вези са кршењем ЦЕФТА споразума, Споразума о стабилизацији и придруживању, али и по питању обавезе Приштине да формира Заједницу српских општина, Европска унија - показала као гласни промотер одузимања права Србима на Космету.


Из ове листе истовремено истичу да уместо да најстрашније осуди увођење вербалног деликта у 21. веку, истог оног кривичног дела које су на Западу исмевали и критиковали када би говорили о диктатурама, европски чиновници пружају алиби и подршку неоснованим оптужницама и институционалном насиљу које Приштина врши над часним и породичним Србима.


Прочитајте још: Ђурић: Да ли ЕУ подржава прогон Тодосијевића?


- Српски народ ће увек подржавати истинске европске вредности, али не и лицемерје које нам сервирају неки чиновници у име Европске уније, чиме нам додатно отежавају положај на Космету и отварју простор за додатна понижења и малтретирања. Не треба заборавити да нас овакво деловање не изненађује, посебно имајући у виду податак да је Еулексова мисија редом затворила све истраге злочина над Србима, па чак и у случају зверских убистава српске деце на реци Бистрици - додаје се у саошштењу за јавност Српске листе и наглашавају да су Срби слободарски народ и да никада нису клечали ни пред ким и опомиње да ЕУ нереакцијом подгрева међуетничке тензије на Балкану.