Ђурић: Да ли ЕУ подржава прогон Тодосијевића?

Танјуг

07. 12. 2019. у 12:25

Ђурић: Да ли ЕУ подржава прогон Тодосијевића?

Марко Ђурић Фото Танјуг/ Филип Краинчанић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је изразио наду да то неће бити последња реч из Брисела, већ да ће устати у заштиту права и слобода
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је данас ЕУ да јасно каже да ли подржава увођење вербалног деликта и забрану слободе изражавања Србима на Косову и да ли је Иван Тодосијевић жртва новог политичког апартхајда, уз њихову подршку или без ње.

"На основу изјаве Канцеларије ЕУ у Приштини можемо да закључимо да се линч који се спроводи против Ивана Тодосијевића, који је осуђен на две године затвора само што је казао истину и усудио се да каже да је Рачак био лажни повод за противправну агресију, те да је делованке ОВК било терористичко и да оно што се десило у Рачку није био геноцид и масакр, спроводи уз њихову подршку", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Он је навео да цела прича служи само враћању у прошлост.

"Тодосијевић је осуђен на две године затвора јер неко жели да враћа регион у прошлост и Србима забрани право да изнесу свој суд и политички став, какав год био, о дешавањима и догађајима пре 20 година. Зато видите невероватну хајку против слободе говора и права човека да изнесе свој став. И уместо да ЕУ заштити Тодосијевића да изнесе свој став, ако је веровати албанским медијима, они се прикључују хајци и прогону Тодосијевића", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је изразио наду да то неће бити последња реч из Брисела, већ да ће устати у заштиту права и слобода.

Подсетио је да је и Хелене Ранта, шеф финских патолога која је спроводила истрагу у Рачку и која у својим извештајима 2006. није желела да употребљава термин масакр, казала да је тадашњи шеф мисије ОЕБС Вилијем Вокер приморавао да то напише.

Прочитајте још - Иван Тодосијевић: Ово је напад на цео српски народ - Приштина је подигла 50 оптужница против Срба, а свет на све ћути!

"Она није прихватила то због чега је он, како је навела Ранта, праскао, ломио оловке, и вршио страховити притисак да би то било искоришћено као повод за агресију. Избачено је чак из оптужнице против Слободана Милошевића. Прича о Рачку, и још два места, која је стајала у оптужници, избачена је у процесу Милошевићу. Нико није процесуиран, нити постоји пресуда да се у Рачку десило то због чијег негирања је осуђен на две године затвора Тодосијевић", подвукао је Ђурић.

Ђурић је поновио да је Тодосијевић жртва прогона, а ЕУ се придружује томе.

"Нека господа из Брисела одговоре зашто 2.441 дан нема ЗСО, зашто 380 дана трају таксе од 100 одсто. Јесу ли то европске вредности и принципи, јел то претходна администрациа шаље последње поздраве док се друга не ухода", упитао је он.

НЕЋЕ БИТИ ЕНЕРГЕТСКЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је да неће доћи до стварања "енергетске велике Албаније" и да су јасно дефинисане обавезе Пришитине у области енергетике и функционисања Електропривреде Србије на КиМ.Ђурић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише најаве албанске стране да ће од априла наредне године Косово постати део енергетског блока са Албанијом, упркос Бриселском споразуму."Свакако неће бити стварања великодржавних пројекат у области енергетике и ''великих Албанија'' и томе слично. Јасно је дефинисана обавеза Приштине да поштује обавезу која је преузела да омогући Електропривреди Србије да њене компаније на КиМ нормално и несметано функцинишу", рекао је Ђурић.

Рекао је да је морална обавеза свих одговорних људи да устану у одбрану Тодосијевића.

"Фасциниран сам колективном хистеријом коју су подигли приштински медији против Тодосијевића, и Александара Вучића који се усудио да каже да Тодосијевић није злочинац и да не треба да иде у затвор, као и да у Рачку није било геноцида. Вучић сада пролази ''медијског топлог зеца'' од стране албанских сепаратиста од којих су многи сами терористи и злочинци", рекао је Ђурић.

Казао је да сада они придикују нешо човеку који се усудио да каже да је случај Рачак био лажни повод за агресију.

Осврнуо се и на ћутање опозиције у вези случаја Тодосијевића, рекавши да их баш брига за српски народ.

"Нема повода да се каже нешто ружно о Вучићу, мени и другима, па нема о чему да се говори када је реч о нечему што је од интереса за српску државу. То говори о њиховом односу према целој српској ствари", нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (49)

Suzana

07.12.2019. 12:58

Zaista je skandalozno ponasanje EU i izostanak reakcije na ovakvu bahatost Pristine, jos nije prvi put

dzo

07.12.2019. 14:48

EU se stavila na stranu kosovskih albanaca i prećutno im sve odobravaju, a za Srbe sa KiM ih uopšte nije briga šta će im se dogoditi.

Ana S

07.12.2019. 15:38

Krajnje je vreme da Međunarodna zajednica prestane da zatvara oči pred terorom koji Albanci svakodnevno sprovode nad Srbima na KiM!

nikola

07.12.2019. 15:49

Zalosno je sto EU stiti albance, a nema nikakve podrske za srbe na Kosovu, medjunarodna zajednica treba da reaguje!

xager

07.12.2019. 17:09

Todosijević je osuđen na dve godine zatvora samo zato jer je rekao istinu i nista drugo...sramno !

xd

07.12.2019. 17:34

Pretnje, provokacije, ucene. To je ono sto Pristina nudi u zamenu za dijalog i normaliizaciju odnosa.Srbija ne poznaje jezik ucene.Moramo ostati hladne glave i ne nasedati na provokacije

xd

07.12.2019. 17:39

Eu treba da reaguje na sve provokacije i da Siptarima stavi do znanja da ne mogu raditi sta pozele, i biti po njihovom!

ivan simonet

07.12.2019. 18:29

Besmisleno je to sto EU cuti na sve provokacije, napade i nerede koje izazivaju Albanci iz Pristine i time se dokazala kao nesposobni posrednik u dijalogu Beograda i Pristine.

Mirka

07.12.2019. 18:30

EU će morati da se izjasni po ovom pitanju oko slučaja Todosijević ili će ostati i dalje pri svom licemerju kad su Srbi u pitanju.

Gaga

07.12.2019. 18:56

Srbija ce zastiti Srbe na KiM, a medjunardno zajednice ne sme nemo da posmatra i stiti Albance a Srbi su ne zasticeni.

MAKSS84

07.12.2019. 21:05

EU ce naravno da cuti kao i mnogo puta do sada kada su bile ozbiljne i prelomne situacije za Srbe.

Jana

07.12.2019. 21:28

Srbija trpi veliku nepravdu. Kada smo mi u pitanju mnogo toga se zaboravlja. EU zmuri na uskracena prava Srba.

Milica

07.12.2019. 21:44

Dobro pitanje , EU su puna "usta" demokratije , sloboda i prava a cute samo kad su prava Srba ugrozena.

Jovanović

07.12.2019. 23:37

Zavisi na koga se odnosi zabrana. Srbi moraju da ćute, ne i Albanci. Tako će biti ako se EU bude pitala.

Maja

07.12.2019. 23:40

Svim silama se moramo boriti za nasa prava i za istinu od EU ne ocekujem mnogo moramo se sami izboriti.

Miki

07.12.2019. 23:46

Nije mi jasno zasto EU i dalje cuti, zasto se albancima dozvoljava da rade sta hoce? Niko nas nece spreciti da kazemo istinu da je Racak fabrikovan i da damo podrsku Todosijevicu, jer smo casni i odgovorni , pa da vidimo da li mogu sve da nas optuze.

Dada

08.12.2019. 00:31

Srbija neće ćutati pred kriminalom koji se odvija na KiM-u i to pred očima čitave svetske javnosti.

Srculence15

08.12.2019. 09:30

Sa Pristinom samo nadamo biti oprezni i ne smemo im dopustiti da šire svoju samovolju.