ПРЕДСЕДНИК Двери и један од лидера Савеза за Србију Бошко Обрадовић више пута је поновио да је кључни захтев овог блока одлагање парламентарних и локалних избора за јесен. Међутим, како ствари стоје, консензус око тог захтева тешко ће бити постигнут, чак и оквиру овог опозиционог савеза.

То указује и изјава Виде Петровић Шкеро, бивше председнице Врховног суда Србије и чланице Грађанског демократског клуба, саветодавног тела Демократске странке. Шкеро је рекла да Устав јасно каже до ког датума морају да буду одржани избори и да се не могу организовати после тог термина, осим у случају увођења ванредног стања. У супротном, навела је Шкеро, закони и Устав би морали да се мењају да би се померио термин одржавања избора.

Обрадовић, ипак, не одустаје од своје идеје и тврди да изборе треба одложити усвајањем лекс специјалиса. Тим законом, каже Обрадовић, требало би да буде потврђен споразум власти и опозиције о фер изборима и да буде прописано да ће се ново гласање организовати девет месеци након усвајања лекс специјалиса. Према Обрадовићевом тумачењу, Скупштина Србије би до избора нових посланика требало да заседа у старом саставу иако је посланицима мандат истекао.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ђилас ће се у Бриселу жалити на политичку ситуацију у Србији

Према Уставу и Закону о избору народних посланика, избори се расписују 90 дана пре истека четворогодишњег мандата Скупштине, а морају бити окончани у року од 60 дана. То значи да су могући термини за изборе искључиво од 19. априла до 3. маја наредне године.