Макрон потеже Србе да „смекша“ Меркелову: Париз и даље заговара промену правила игре за проширење ЕУ

Д. М.

07. 12. 2019. у 09:02

Макрон потеже Србе да „смекша“ Меркелову: Париз и даље заговара промену правила игре за проширење ЕУ

AP Photo/Virginia Mayo

Лидер Француске наставља кампању за реформу проширења ЕУ, иако његови предлози нису наишли на одобравање већине чланица. Циљ је да омекша немачки став према "нон-пејперу"

ИАКО европски министри на новембарском окупљању у Бриселу нису поздравили овацијама "нон-пејпер" Емануела Макрона за промену правила игре у процесу проширења ЕУ, француски председник не одустаје од стварања јаког фронта у Унији како би прогурао свој предлог.

Како сазнајемо, на Макроновој линији тренутно су само најтврдокорније чланице када је реч о проширењу - Холандија и Данска. Зато је шеф француске државе дипломатско убеђивање највише усмерио ка Берлину, који до сада није показао превише ентузијазма за његове идеје.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Макрон: Питајте Србе да ли им се живот променио

Макрон, очигледно, не тражи само савезнике у оквиру ЕУ, већ у исправност свог предлога покушава да убеди и државе кандидате за чланство. Тако је пре неколико дана, на завршетку самита НАТО у Лондону, поручио да је досадашња процедура преговора о проширењу "бирократска, конфузна и нејасна":

- Ево, питајте Србе да ли се њихов живот променио отварањем нових поглавља? Не бих рекао.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже, за "Новости", да је ЕУ од свог настанка, а то управо најбоље Француска зна, по свом институционалном устројству бирократска, и тако се и развијала. Она подсећа да је преговарачки процес за Србију веома стриктан, са механизмима суспензије и посебног праћења поглавља 23 и 24, тј. владавине права, прилично је спор, као и да је преговарачки оквир са Србијом јасан:

- Конфузија и нејасноће постоје само у домену политичке воље у појединим чланицама, да ли уопште желе проширење и оснаживање ЕУ. Грађани Србије и те како осећају корист од сваког поглавља које отворимо, јер се онда у сваком погледу, и законодавном и у пракси, продубљују озбиљне реформе у свакој области која се тиче и животних и радних услова наших грађана, регулисаним на онај начин како је то уређено у земљама ЕУ. Уз то, свако ново поглавље које отворимо сигнал је да се реформе спроводе, да је држава стабилно на ЕУ путу, и да ће инвеститори отуда лакше улагати.

Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, каже, за "Новости", да би, у вези са дебатом о политици проширења и Макроновом изјавом да од отварања поглавља Срби нису видели неку нарочиту корист, решење могло да буде убрзање процеса:

- Нарочито би била важна доступност структурних и кохезионих фондова пре формалног уласка у ЕУ, јер све земље чланице, а нарочито сиромашније, и те како имају користи од њих. Проширење не треба да буде колатерална штета битке за превласт у ЕУ.

AP Photo/Michael-Sohn

Да се иза Макроновог става крије и борба за лидерску позицију у Унији, сматра дипломата у пензији Милован Божиновић:

- Оно што сад већ сви виде - да овим путем кандидати за чланство неће још дуго стићи до циља - Макрон има петље да отворено каже. Да би се уопште видела нека корист од поглавља, неко би морао да нам каже на ком смо делу тог пута, а то у овом тренутку нико не зна.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Меркел позвала Вучића да посети Немачку у јануару

НЕСПРЕМНИ УШЛИ У УНИЈУ

ЈОКСИМОВИЋЕВА сматра да је можда боље да Француска упита грађане земаља које су у скорије време постале чланице - а за које се Париз здушно залагао да што пре уђу у ЕУ - зашто нису ушле потпуно спремне, па сад не осећају велике користи од чланства:

- Србија хоће да буде спремна и функционална држава ЕУ и не тражимо никакве пречице, већ само фер и поштен третман.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Мр Радомир Шћепановић

07.12.2019. 21:17

Kosovo i Metohija su u Srbiji! A vi se uclanjujete u EU,NATO...ali bez Srbije!

Djordjina Lee

07.12.2019. 22:01

Makron zaboravlja šta se desilo sa Napoleonom mada on nije taj može mu se isto desiti

FumDePuce

07.12.2019. 22:08

Srbija mora sa Kosovom , kao deo Srbije u EU.Ako prihvatimo clanstvo, i udjemo bez njih (Kosovo), mi ih (in)direktno priznajemo...a to svi ocekuju...to bi bio "zadnji ekser u sanduk mrtvaca"....zato pamet u glavu....!!!