Против председника Србије Александра Вучића поднета је кривична пријава пред Специјалним тужилаштвом Косова „због негирања злочина и масакра у Рачку“, потврдио је за Косово Онлајн адвокат Том Гаши.

Гаши објашњава да је био правни заступник породица косовских Албанаца када је бивши српски полицајац Зоран Стојановић проглашен кривим за кривично дело убиства и покушаја убиства испред Окружног суда у Приштини, који су тада углавном чиниле судије из УНМИК-а и да је у њихово име поднео тужбу.

“Он је осуђен за масакр у Рачку, 15. јануара 1999. године. Јуче је проглашен кривим и бивши министар Тодосијевић, а председник Вучић је изјавио да су Рачак измислили албански терористи, да се масакр никада није догодио. Он је тиме починио кривично дело изазивања националне мржње “, каже Гаши.

Додаје да се кривична пријава против Вучића сада налази у рукама Специјалног тужилаштва који ће одлучити о даљим корацима.

“Од овог тренутка Александар Вучић има кривичну пријаву за то кривично дело у Тужилаштву Косова”, рекао је Гаши.

(kosovo-online.com)

ВУЛИН: РАЧАК ЈЕ ЗЛОЧИН ПРЕМА ИСТИНИ И ЛАЖ


Министар одбране Алекасандар Вулин у данашњем је саопштењу за медије, а реагујући на кривичнуи пријаву Приштине против председника Александра Вучића, поновио да је Рачак лаж, а да се Албанци и даље праве да им то није јасно


"Шиптарима није јасно да је време Срба који ћуте о лажима у Рачку заувек прошло. И пошто воле да се праве да не разумеју српски, да им поновим - Рачак је лаж, терористи из ОВК побијени у борбама са снагама реда, мртви су пресвлачени у цивилну одећу, комаданти ОВК су јављали комадни да су разбијени и да имају велике губитке, лешеви терориста су за приказивање камерама и Вокеру сакупљани и довлачени са других положаја, на местима која су обишли истражни органи појављивали су се лешеви тек када би дошао Вокер и довео камере", изјавио је министар одбране.


Он је додао да је фински патолог Хелен Ранта, која је истраживала Рачак, написала књигу у којој каже да су на њу вршени притисци да мења извештаје.


"Лаж о Рачку је толико велика и неодбрањива да је Хаг избацио тај предмет из суђења Слободану Милошевићу. Лаж о Рачку је послужила као оправдање да НАТО убије преко 2.500 цивила и војника приликом агресије на Србију а данас служи да се оправдају шиптарски злочини у Старом Грацком, Гораждевцу, Ливадицама, мартовском погрому 2004, Жутој кући и свим стратиштима Срба за које нико није одговарао", навео је Вулин.


А Албанцима је у саопштењу поручио: "Вучић Вам је рекао истину, ево и ја је понављам, и сваки слободан Србин ће Вам је поновити. Рачак је злочин према истини и лаж".