Макрон: Питајте Србе да ли им се живот променио

Танјуг

04. 12. 2019. у 22:47

Француски председник поновио став да се противи отварању приступних преговора са било којом земљом кандидатом, пре него што дође до реформе преговарачког процеса

Макрон: Питајте Србе да ли им се живот променио

Емануел Макрон AP Photo/Francisco Seco

Француски председник Емануел Макрон поновио је данас да се експлицитно противи отварању приступних преговора са било којом земљом кандидатом, пре него што дође до реформе преговарачког процеса, а сматра да је садашња процедура преговора бирократска, конфузна, нејасна.

"Сматрам да је процедура преговора коју имамо данас превише бирократска, конфузна, нејасна. Ево питајте Србе да ли се њихов живот променио отварањем нових поглавља? Не бих рекао", изјавио је Макрон по завршетку самита НАТО у Лондону.

Прочитајте још: Наставља се сукоб ЕУ и САД око НАТО: Макрон остаје при ставу о "можданој смрти" Алијансе; Меркел оптимиста пред самит

Он је поручио да Француска није била једина чланица ЕУ која се противила отварању приступних преговора са Скопљем и Тираном, али да је спреман да ”поново” прихвати ”улогу негативца”.

”Пре било ког следећег отварања преговора, експлицитно кажем да желим да дође до реформе наше процедура преговарања”, каже Макрон.

Прочитајте још: Макрон не може у ходу да промени свет


Он је оценио да Европа није спремна и да услови ниси испуњени за почетак приступних преговора са новим кандидатима.

”Сматрам да је процедура преговора коју имамо данас превише бирократска, конфузна, нејасна. Ево питајте Србе да ли се њихов живот променио отварањем нових поглавља? Не бих рекао”, изјавио је Макрон.

Он се заложио за редефинасње процедуре преговарања о чланству у ЕУ на начин како би процес постао ”више стратешки”.

Макрон је поновио свој захтев за реформом која би процес приступња ЕУ учинила реверзибилним и омогућила диференцијацију.

”Крајњи циљ свега тога је да чврсто усидримо Западни Балкан на европску страну. Знамо да је то геополитицки изазов, избећи интеревенције других земаља, избећи дестабилизацију које су ризик и за те земље и за Европу. То је усидравање које за неке мозда значи приступање ЕУ, али треба бити јасан-то знаћи и фазу стратешког партнерства и јачег инвестирања”, објашњава Макрон.

Истовремнео, француски председник је позвао ЕУ да мисли и о сопственој реформи.

”Противим се сваком проширењу ЕУ које није праћено дубоком реформом функционисања ЕУ”, поручио је Макрон.

Он је оценио да ЕУ са тренутним бројем чланица тешко или никако не функционише и да би, пре уласка нових земља, оперативност Уније у смислу доношења одлука и броја комесара требало поставити на нове основе.

”Они који подрзавају проширење морају да прихвате више одлучивања квалификованом већином и да свака земља неће имати свог комесара”, закључио је Макрон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Goran al ne SNS bot

04.12.2019. 23:23

Jel to on napada lik i delo predsednika Vucica? Sram ga bilo on da dovede u pitanje reci naseg presvetlog premudrog i jedinog patrijarha srpskog Cara istocno od Drine i jedinog sina bozjeg Aleksandra Vucica. Strasno.

Djordjina Lee

05.12.2019. 00:08

Da život Srba se dosta promenio bez dvolicnog francuza zahvaljujući našim prijateljima sa Istoka !

Вучко

05.12.2019. 01:14

Исланд. Да ли се живот исланђана променио одбијањем да уђу у ЕЗ? Не бих рекао.

Razredni starešina Makaron

05.12.2019. 23:41

Učiti, učiti i samo učiti, biti vredan, pisati domaće zadatke na vreme, čitati udžbenike i lektiru, ne prepisivati, prati ruke, pravilno seći nokte, u školi da digneš ruku kada hoćeš nešto da kažeš... i biće sve u redu. Nemoj da se zamajavaš i misliš kako ćeš nešto da preskočiš, osim na času fizičkog vaspitanja.

Branko Josif Broz

05.12.2019. 23:52

Lepo je govorio drug Stari: ”Čuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga”, i bio je u pravu. Da smo sledili put izlaska iz Jugoslavije braće Hrvata i Slovenaca, jedinstveno smo mogli biti još 2004. godine u EU.

Nikola

06.12.2019. 15:44

@Branko Josif Broz - Ti ocigledno ne znas istoriju ali 90te smo mogli uci u eu. Na sastanku su doneti dokumenti gde smo samo trebali da potpisemo. I kao sto mozes da zakljucis cinjenicama zadnjih 30god smo u eu xd

realist.

06.12.2019. 14:38

Vi niko neznate sta se radi u Evropi, Evropa se prodaje po parcelama Muslimanskom svetu Koji se naprestano razmnozavaju ka da su u pustinji koje su i te zemlje upropastili natalitetom kojim su vec zagadili I Evropu.

Dend

06.12.2019. 15:22

Pustite EU ako mi njima trebamo potražiće nas, dosta više ucena?Okrenimo se "crnom đavolu" ako imamo koristi za boljim životom da ne bilo po onoj priči "ne lipši magarče do zelene trave" !

Ролекс.

10.12.2019. 15:05

Ta Evropa I Amerika kao nekad aziska plemena u 4 veku gde su se ubijali izmedju sebe,te dodje Prorok Muhamed da ih prosveti I ujedini tako danas Markon pokusava sa Rusijom I Evropom da spasi od zle Amerike.