Председник Александар Вучић изјавио је данас да је захвалан Русији на подршци међународном праву и Србији по питању Косова и Метохије и очувања територијалног интегритета наше земље.

Он је, на заједничкој прес конференцији са руским председником Владимиром Путином, рекао да је шефу руске државе пренео своја "невелика очекивања о будућности по питању преговора са албанском страном".

"Пре свега имајући у виду њихове изјаве, најаве и покушаје да се додатним притисцима искамчи само признање независности Косова, а да Србија не добије ништа", рекао је Вучић.

То, поручио је, није ни могуће, ни реално и неће се догодити.

Вучић је поновио да је захвалан Путину на томе што по том питању Србији пружа сталну и чврсту подршку.

Путин је рекао да је позиција Русије по питању Косова и Метохије непромењена и да основ за решавање треба да буде резолуција Савета безбедности 12 44.

Русија је, истакао је Путин, спремна да подржи могуће компромисно решење косовског проблема, ако оно буде постигнуто између Београда и Приштине, и да ће Русија "бити на страни Србије".

Он је истакао да је Русија за мирно решење косовске кризе, поштовање суверенитета и целовитости Србије, и за адекватно поштовање права свих етничких група.

Русија није променила своју позицију - основ за решавање питања КиМ треба да буде резолуција 12 44.

Вучић после састанка: Никада нисам доживео овакво гостопримство


- Имали смо веома добре разговоре, веома садржајне и као председник наше земље изузетно сам задовољан резултатима. Захвалан сам председнику Путину на његовом личном доприносу да наши односи буду веома добри, захвалан на много тога што је урадио у прошлости за Србију. Наша политичка и економска сарадња је одлична. Ми рачунамо на подршку Русије на свим међународним форумима и организацијама, али и Русија рачуна на нашу подршку. За Србију је од кључног значаја наша економска сарадња, наша трговинска размена расте из године у годину и верујем да ће у 2020. години бити још већа. Разговарали смо и о бројним и значајним инфраструктурним пројектима. Председника Путина сам позвао да дође у Београд, а са великом чашћу сам прихватио позив да присуствујем Дану победе 9. маја у Москви. То је огромна част за нас! Посебно желим да се захвалим председнику Путину што поштује независност Републике Србије, што поштује наш суверенитет и наше право да сами доносимо одлуке - рекао је председник Александар Вучић након састанка са председником Руске Федерације Владимиром Путином, стоји на званичном Инстаграм налогу председника.

Вучић је пред српским медијима говорио о детаљима састанка.

- Наша индустријска производња расте и индустрија нам највише троши гас. Срећан сам што је Путин приметио наш напредак у економији. Неће бити једноставно за гас, али ићи ћемо на заказивање нових количина - рекао је председник Вучић.

Он је истакао да Србија тренутно има складишта гаса, али да то није довољно.

- Много добрих питања смо покренули. Војна сарадња је одлична, тренутно ћемо стати с набавком оружја. У петак или суботу ћемо представити нове хеликоптере.

Вучић је рекао да било речи и око косовског питања, о чему је причао Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ.

- Путин је истакао да ће подржати Србију. Русија је пријатељ Србије, а Србија је пријатељ Русије. Нико неће у име наших грађана да одлучује с ким ћемо да сарађујемо.

Када је реч о европском путу Србије, Вучић је рекао да је саслушао шта је руски председник имао да му каже, али није могао да изнесе детаље.

Вучић је открио новинарима да је од Путина на поклон добио пушку Милана Обреновића, коју је Русија купила ове године на аукцији, као и вина из околине Сочија.

- Ја сам њему поклонио дивну икону из 19. века, јер знам да воли иконе и верник је. Бескрајно му хвала за пушку, нисам очекивао - казао је Вучић.

Он је истакао да у Сочију живи много Срба, који су амбасадори наше земље.

Председник се осврнуо и на "шпијунску аферу".

- Разговарали смо о свим темама и имамо добре односе и трудићемо се да их одржавамо и унапређујемо.

Председник је негирао да је добио понуду од руског председника да направи техничку владу са лидерима Савеза за Србију Драганом Ђиласом и Бошком Обрадовићем.

- Сутра ћу разговарати с Меркеловом, а за одговорне људе нема лаких изговора. За оне који намеравају да побеђују нема лаких ствари. Одговорност и озбиљност су за мене две најважније речи. Мислим да је атмосфера била добра на данашњем састанку, хвала Путину на гостопримству. Оно што сам данас доживео да ме Путин прати до аутомобила, хвала му на томе.

- Хвала Путину! Мислим да ме нико никада није овако дочекао. Пратио ме је са још два аутомобила и заиста му хвала на томе - рекао је Вучић на крају обраћања српским медијима.


Вучић: Ви чекате у реду код Путина, ја ћу ићи још чешће

Србија ће наставити сарадњу са Русијом на корист српског и руског народа, поручио је данас председник Александар Вучић.

"Имали смо веома добре и садржајне разговоре", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији.

Председник Србије одмах је одговорио на критике из појединих центара због блискости односа наше земље са Русијом.

Бројним представницима разних земаља, који му пребацују, истиче председник, и питају га шта ће уопште у Русији и зашто је тамо, одговара, што је данас рекао и Путину, да је поносан и да је за њега огромна част да такав човек и такав лидер, какав је Путин, има времена за нас.

"А, идем тамо зато што ви обично чекате у реду код Владимира Путина. А, ја чекам много мање од вас. Е зато што показује једнако или мало веће поштовање према нама него према вама, тамо ћемо да идемо још чешће", рекао је Вучић.

Он је истакао да је сарадња Србије и Русије у политици, економији, култури, одлична.

"Политичка сарадња је таква да рачунамо на подршку Русије у свим међуанродним форумима, институцијама, организацијама, као што и Русија може да рачуна на нашу подршку", рекао је Вучић у обраћању на заједничкој прес конференцији са Путином.

Путин на отварању Храма

Вучић је рекао да је на данашњем састанку доста разговарано о гасу.

„За нас је најважнија вест што је председник рекао да ће Србија у сваком случају добити гас“, навео је српски председник и захвалио руском председнику на сталној подршци српском народу.

Он је нагласио да ће Путин следеће године доћи у Србију на отварање Храма Светог Саве.Србија не би била бомбардована да је Путин 1999. године био председник


„У Србији више ценимо Путина него што смо ценили неке раније лидере“, рекао је Вучић.

„Никада не можемо да заборавимо 2015. годину кад нас је Путин спасао жига срамоте на нашем челу“, додао је он.

„Рачунамо на подршку Русије у свим међународним организацијама, али и Русија рачуна на нашу подршку. Не постоји документ за који би Русија гласала противно интересима Србије и обрнуто“, нагласио је Вучић.

Да је 1999. године Путин одлучивао, ми никада не бисмо били бомбардовани, поручио је Вучић.

„Захвални смо на подршци Русије међународном праву, као и по питању Косова“, навео је српски председник.

Он је поновио да није реално да се договор постигне а да Србија ништа не добије. „Захвалан сам што нам Русија по том питању пружа сталну и чврсту подршку“, рекао је Вучић.

Кад је реч о снабдевању гасом, Вучић је рекао да је добио уверавања Путина и Милера да ће Србија моћи да купи додатне количине руског гаса и да са извесношћу може да очекује први и други квартал следеће године.

„Због тога се осећам много сигурније и не могу да сакријем осмех“, рекао је Вучић.

Без обзира што се налазимо на европском путу нећемо смањивати обим сарадње са Русијом. Напротив, никоме нећемо дозволити да се меша у наше односе са Руском Федерацијом. Ми ћемо наше братство да баштинимо без обзира колики притисци били, поручио је Вучић.

За мене је огромна част да је такав лидер као што је Путин имао времена за мене, у Русију ћемо да идемо још чешће, без обзира шта ће неко да каже, уверен да ће то бити за добробит и руског и српског народа, додао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је поновио да ће грађани Србије имати довољно гаса. „Гас смо решили“, поручио је Вучић.

„Што се тиче војске, имамо одличну сарадњу, велики број заједничких активности, рекао је Вучић. Председник Путин ме је на паради деветог маја саветовао шта да купим и то треба да дође у Србију“, додао је он.

Вучић је рекао да је видљиво колико је Русија ствари променила од како су им уведене санкције.

Као пример навео је изградњу гасовода „Сила Сибира“ за око 60 милијарди кубика гаса који иде из Русије за Кину, што је, каже, била велика светска вест.

„То је гасовод који проведе 30 пута више гаса него што иде за Србију“, навео је Вучић и додао да се сада у Русији праве другачији правци развоја, али да он о томе не може да говори.


Задовољни војнотехничком сарадњом са Русијом

Председник Србије Александар Вучић изразио је задовољство војно-техничком сарадњом са Москвом.

Имамо одличну војно-техничку сарадњу. Захвалан сам на подршци нашој армији“ рекао је он.

Вучић је казао да је Србија купила "много снажних и добрих ствари" од Русије.

Путин ме је претходног пута посаветовао шта да купимо. Послушао сам тај савет, и то треба да нам дође у Србију”, истакао је он и додао да ће Србија наставити да опрема своју војску у складу са финансијским могућностима.

Замолио је грађане у Србији да сагледају како нам је изгледала пре шест година, а како сада изгледа ниво опремљености војске.

"Поносан сам нашом сарадњом", казао је он.

Вучић: Никада влада са онима који су рушили земљу

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Сочију да није добио никакву званицну понуду из Русије, а поготову не од Путина, да формира владу са појединим опозиционим странкама.

Он је рекао да је било таквих понуда, али да је те који су због тога дошли код њега замолио да одмах и то што пре "напусте просторију".

"Онај ко би ми понудио да формирам владу са онима који су разорили земљу, да будем њихов сарадник у даљем рушењу Србије....Не пристајем на то", рекао је он, одговарајући на питања новинара на крају посете Сочију.

Упитан да ли је Путину поставио питање "зашто", које је најавио у јеку обавестајне афере на конференцији за новинаре, Вучић је рекао да су разговарали о свим темама.

"Имамо добре односе и желимо да их надограђујемо", поручио је Вучић.