ГРАЂАНИ, који нису у стању да дођу на гласачко место, имаће могућност да бирачко право, на парламентарним изборима на пролеће 2020. године, искористе код својих кућа или у установама где бораве. На њихову адресу биће послати чланови изборне комисије који ће им донети листиће са политичким опцијама како би могли да гласају. Већину држављана Србије који ће на овај начин остварити право да бирају чине управо најстарији суграђани.

Према незваничним подацима, на сваком бирачком месту стигне пет до шест захтева за гласање ван биралишта. С обзиром на то да има око 8.000 места где може да се оствари гласачко право, на овај начин политичку опцију заокружи око 40.000 бирача.

Процедура је уређена Правилником о раду бирачких одбора Републичке изборне комисије. Гласач који не може да дође на биралиште мора о томе најпре да обавести бирачки одбор.

- Немоћним и спреченим особама сматрају се оне које из здравствених разлога нису у могућности да дођу на бирачко место, особе са инвалидитетом и немоћне старе особе. Гласање бирача ван бирачког места може се обавити само на подручју које обухвата то место - наводи се у Правилнику који тако предвиђа да само они који бораве на адреси, која територијално припада бирачком месту, могу искористити право да гласају ван биралишта.

На адресу гласача долазе три члана бирачког одбора који утврђују његов идентитет, проверавају УВ лампом, спрејом обележавају прст и дају му гласачки листић и збирну изборну листу кандидата. Затим излазе из просторије како би бирач био сам док се изјашњава. Уколико није у стању да сам заокружи, то може учинити помагач. Листић затим иде у коверту, тако се доноси на бирачко место где ће бити убачен у кутију.

Посланик Партије уједињених пензионера Србије Момо Чолаковић, каже, за "Пензионер", да странка најстаријих увек пред изборе обелодани могућност да може да се гласа и код куће.

- Ова пракса је позитивна. Проблем је само што комисија излази на терен једино ако адреса гласача припада бирачком месту, па ако живи на једној општини, а гласа на другој не може поднети захтев за гласање код куће - објашњава Чолаковић. - Преко нашег члана бирачког одбора може да се пријави свако ко не може да дође и онда комисија иде на место где живи како би гласао. Ових случајева има више у сеоским него у градским одборима. Отприлике буде од пет до шест захтева за излазак на терен по једном бирачком месту.


ПОМАГАЧИ

ПРАВИЛНИК РИК-а предвиђа и да бирачи који не могу сами да попуне листић на гласачком месту, јер су неписмени, слепи или имају неку другу врсту инвалидитета, гласају тако што уместо њих неко други заокружи политичку опцију коју желе. Иза паравана улази и помагач којег је повео и попуњава листић онако како бирач одреди, а затим убацује у кутију.