Председник Србије Александар Вучић рекао је, на почетку разговора са руским председником Владимиром Путином, да није оптимиста када је реч о постизању коначног компромисног решења између Београда и Пришине.


Вучић је потом, најављујући теме о којима он жели да разговара са шефом руске државе, информисао Путина да је гасовод кроз Србију практично завршен, што је велика шанса за развој наше земље и што ће утицати на бољу будућност грађана.


Обраћајући се Путину на руском језику, Вучић је рекао да му је драго да се поново сусрећу и захвалио је на времену које је руски председник издвојио са овај сусрет, што је за њега лично велика част.


"Сваки сусрет са вама има велики значај за Србију", нагсласио је Вучић, у обраћању на почетку састанка, који ће бити настављен у четири ока.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић приредио вечеру у част Лукашенка (ФОТО)


Председник је још једном захвалио Путину на сталној подршци коју пружа Србији за очување његон територијалног интегритета и националних интерса.


"Али, морам да вам кажем да нисам оптимистичан по питању постизању коначног компромисног решења између Београда и Пришине, али о тој теми ћемо заједно разговарати", рекао је Вучић.


Он је указао да је економска сарадања Србије и Русије све боља, те да робна размена континуирано расте.


Подсетио је да се у Србији спроводе пројекти са РЖД-ом, те похвалио одговорност и професионализам руских партнера.


Посебно је захвалио руском министру одбране Сергеју Шојгуу за сарадњу.


Вучић је подсетио на Путинову посету Београду с почетка године, које се, каже, са задовољством сећају грађани Србије, и позвао руског председника да дође поново у Србију.


"Очекујемо вас у скрорије време да посетите нашу земљу", рекао је Вучић.


Вучић је руском председнику уручио писмо патријарха Иринеја које му је поглавар СПЦ лично упутио.


Председник Вучић је, иначе, уочи сусрета најавио да ће теме разговора са шефом руске државе бити сва кључна питања - од Косова и Метохије, ситуације у региону Западног Балкана, до тога како Путин сагледава политичку ситуацију у Европи, Евроазији и целом свету.


Разговараће се и о енергетици, и економији уопште, јер је за Србију од кључног значаја билатерална сарадња са Русијом и унапређење трговинске размене.


Фото Председништво СрбијеПУТИН: СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО СРБИЈЕ И РУСИЈЕ СВАКОДНЕВНО ЈАЧА

Стратешко партнество Србије и Русије се развија и свакодневно потврђује и ојачава, рекао је председник Русије Владимир Путин на почетку састанка са председником Србије Александром Вучићем и истакао да га поново очекује у Русији у мају наредне године.

Путин је пожелео добродошлицу Вучићу и истакао да му је веома драго што види председника Србије.

"Хвала вам што сте привхатили наш позив, наши односи се развијају, наше стратешко партнерство се свакодно потврђује и ојачава, и у политичким и економским односима, као и у сфери безбедности", рекао је Путин на почетку састанка, који је био отворен за јавност.

Како је рекао руски председник, прошле године је спољнотрговинска размена две земље порасла за два одсто, а у периоду јануар - септембар ове године још за девет одсто.

Путин је додао да на развијању односа две земље активно раде заједничке комисије, као и да ће о свему више разговарати са српским председником током посете.

Председник Русије је поручио Вучићу да га очекује у Русији поново у мају следеће године.

Председник Србије Вучић је додао да ће му бити велика част.