Ако на неког Србија може да се ослони у међународној арени то је Русија, у то нема никакве сумње, а исто тако они могу на нас да се ослоне, поручио је председник Србије Александар Вучић додајући да су односи две земље пријатељски и братски.


Он је истакао и да је потребно да би грађани Србије живели боље да наша земља има добре односе и са Русијом, ЕУ и свим другима.


"Нећемо ми да губимо своје пријатељство, (са Русијом) чак и да немамо ништа од свега тога што је рационално, само зато што нам то неко наређује, имамо своју политику и хоћемо да будемо свој на своме и ништа више", рекао је Вучић из Сочија за тв Хепију.


Неки Европљатни питају зашто идеш код Путина.


"Јер ви чекате у реду, некада цекате и три сата када долази на састанак а ја не морам да чекам три сата и због тога идем", рекао је Вучић, додајући да исто важи и за Кину коју сви хоће да привуку за себе.


"Не треба само они да имају корист а ми да пропаднемо.


Зато смо отворили врата и Србија неће да води самодовољну политику већ ћемо да сарађујемо са свима и да водимо политику како ми хоћемо у интересу нашег народа", рекао је он.


Додао је и да Србија није ништа учинила против руских интереса иако то није било лако, јер је било безброј притисака.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић приредио вечеру у част Лукашенка (ФОТО)


Вучић је додао да Русија подржава Србију у најважнијим стварима, око Косова и Метохије и да две земље добро сарађују у војним, економским, привредним темама.


Упитан да прокоментарише наводне захтеве Запада да Русија по захтеву Србије пусти Косово у УН, Вучић је рекао да је "то време прошло" и да данас таква опасност не постоји.


Додаје да су Руси увек говорили да ће да прате Србију у ономе што буде желела око КиМ.


"Руси желе да имају Србију за савезника на Балкану, то је логично", истакао је он.


Вучић је оценио и да је Путин успео да подигне Русију "зато им толико смета", која и даље није економски, али је политички чинитељ захваљујући Путиновој снази и да је он заслужан за снажно место Русије у свету, навео је Вучић.


Вучић је објаснио да Србија води политику војне неутралности, а да војну неутралност можете имати само ако сте војно снажни.


"Како ћете да снажите армију, уколико се не наоружавате и не опремате, а онда и једни и други и трећи прате сваки ваш потез, где сте узели пуске и авионе...", напоменуо је Вучић.


Он је објаснио и да су данас лошији услови за продају орузја и да се сви зато боре за своје место и да зато нису случајни напади на наменску индустрију, јер је, како каже, вазно унистити конкруитенцију па макар и малу српску.


Подсетио је колико је Србија напредовала када је у питању опремање Војске.


"Ми ћемо за месец два имати 14 мигова-29, ловаца са посебним радарским системом, стизе девет хеликоптера Х-145 што за восјку, сто за полицију, стизе и стигло је четири МИ 35, што су летеће тврђаве, стигла су три МИ-17 , наручили смо супер пуме...", навео је Вучић.


Он је додао да неће ни да говори о ракетама, Нори, оклопним возилилима, Лазару, додајући да смо систем за противаздусну одбрану већ платили.


Коментаришући извештај Пентагона, каже да се све дешава у склопу разлицитих притисака и да има кругова који сматрају да "Вуцицћ није послусан".


"То говори о доброј политици Србије, да је Србија сназнија, а то је мој посао", указао је Вучић истичући да сте сметња многима када сте снажнији, као и да то многима у окружењу не одговара.


Вучић је рекао и да је Сочи град који се невероватно изменио и изградио од када је први пут био у њему 2013. године, а да је посебно задовољан што томе доприносе и српски грађевинари.


"Сви затврају своја тржишта, а ми смо срећни сто су за нас отворили своја", казао је Вучић.


Он је истакао и да су их санкције натерале да мисле о својој производњи и да не зависе од преживљавања", закључио је Вучић.


ВУЧИЋ: ПУТИН ЈЕ ИСКРЕНИ ПРИЈАТЕЉ


Председник Александар Вучић изразио је синоћ уверење, уочи састанка са руским председником Владимиром Путином, да може да очекује значајну подршку Путина Србији, као и да ће поново упутити позив шефу руске државе да посети Србију.

Вучић је у изјави за ТВ Пинк рекао да је Путин искрени пријатељ Србије, и да никада не смемо да заборавимо шта је он урадио за Србију 2015. године када нас је спасао геноцидног жига на челу многострадалног српског народа.

"И не само тада. Увек је подржавао интегритет Србије и њено независно и самостално одлучивање, и верујем да и сутра можемо да очекујемо значајну и велику подршку Путина за нашу земљу", рекао је Вучић.

Он је приметио да је, када је пре шест година, када је први пут као први потпредседник Владе Србије разговарао са Путином, то био разговор о дуговима, које су оставиле претходне власти према Русији, док Србија данас Русији не дугује ништа.

Тада је, каже, и Путин био љут, а и други су осећали да могу да покажу љутњу због наших дугова.

"Данас не дугујемо ништа, већ разговарамо о сарадњи која је добра, због које смо неретко нападани на Западу. Али, ми мислимо да бити пријатељ значи да то будете када је тешко, а не само када је лако", рекао је Вучић.

Он је додао да је поносан на однос Србије према Русији и задовољан због односа Русије према Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Русија одлично разуме нашу позицију по питању КиМ

Поновио је да ће са Путином разговарати и о политичким и о економским темама, односу Београда и Приштине, али и о целом региону и новим балканским иницијативама, те да жели да чује и како руски председник очцењује ситуацију у свету и каква је руска позиција према САД, ЕУ.

Такође, додао је да ће бити речи и о заједничким пројектима на модернизацији железничке мреже у Србији.

Указао је да постоји могући проблем са гасом, јер не знамо какав је бити коначан резултат преговора Русије и Украјине, а у том чекању, ми ни криви, ни дужни можемо да страдамо, јер још није готов "турски ток".

Србија је, истиче, урадила све што је до ње што се тиче гасовода.

"Не смемо да гасимо нашу производњу. Хоћемо да проширимо наш гас, а не да спуштамо наш гас и индустрију. Решаваћемо и то сутра на ручку са Путином - рекао је Вучић.

Навео је да је следећи корак, када је реч о војсци, стварање система мобилне, покретне, модерн, брзе и добро опремљене веште армије, која може да спречи у сваком тренутку агресију много снажнијих непријателај на Србију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОРУКА ПУТИНА: Нема решења за КиМ без Русије

"По питану оружја, нисмо инфериорни у односу на било кога ко би могао да има било какву претензију према Србији. Били смо инфериорни пре пет година, данас можда нисмо доминантни, али смо далеко од инфериорног", рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да је политика наше земље добра и одговорна и да и због тога постоје напади са различитих страна.

"Сви напади довољно говоре колико је наша политика одговорна, осмишљена и пажљива и ставља Србију у центар пажње и колико водимо рачуна о својим интересима", рекао је Вучић.