БРИСЕЛ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

СВЕ земље чланице ЕУ коначно су се у уторак сагласиле на састанку радне групе за проширење да са Србијом 10. децембра буде отворено још једно преговарачко поглавље, број 4, које се односи на слободно кретање капитала, иако смо технички спремни да отворимо четири области, потврдили су „Новостима“ у финском председништву ЕУ.

Истовремено, у уторак је у Европском парламенту одржана годишња размена мишљења између представника ове институције са члановима парламента са Западног Балкана. Том приликом, председник ЕП Давид Сасоли и нови комесар за проширење Оливер Вархељи поручили су да је процес проширења на Западни Балкан за њих приоритет.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Да ли ће Париз укључити „зелено светло“: Србија очекује да отвори нова преговарачка поглавља у децембру

Када је реч о Србији, Вархељи је између осталог истакао да је потребна широка и усаглашена изборна реформа пре парламентарних избора на пролеће следеће године.

Нови европски комесар за проширење је нагласио да је важно да нова влада на Косову буде формирана брзо, да од ње очекује да ради на наставку дијалога, укључујући и укидање такси.

- Високи представник Ђозеп Борељ је рекао да ће дијалог бити његов највиши приоритет и ја ћу му дати сву помоћ у том циљу за који се надамо да ће завршити већ пре краја следеће године - поручио је Вархељи.