Стављање мете на некога тешко се може назвати метафором, то је позив на убиство,оцењује министар спољних послова и лидер СПС-а Ивица Дачић насловне страна НИН-а и Данаса на којима је као мета представљен председник Србије Александар Вучић.


Он додаје да има утисак да се никада неко тако брутално није обрачунавао са политичким противником, као сто се то данас раде са председником Александром Вучићем стављајући мете на њега.


Навео је да се из дана у дан понављају претње председнику, да му се стављају мете, измишљају и понављају лажи о њему и његовој породици, а да се онда за то говори да је у питању метафора.


"Кад ставите мету на неког тешко да је то метафора, то је позив на убиство", рекао је Дачић на конференцији за новинаре после састанка са словеначким колегом Миром Цераром и подсетио да се листу "Идентитет" уочи убиства премијера Зорана Ђинђића појавио текст "Ђинђић мета слободног стрелца" .


"Шта сад ово значи? Да је Вучић мета слободног стрелца или осам слободних стрелаца", упитао је Дачић.


Нагласио је да је стављање мете страшно и недопустиво, да је то медијска и политичка припрема за насиље и да то више није политичка борба.


Прочитајте још: Оштре осуде насловне стране недељника "Нин": Зашто је пушка уперена у Вучића?


"Обавеза свих је да се заложе да се овакво понашање сузбије. Свако ћутање може да значи и одобравање", рекао је Дачић.


Политичари, каже треба да се баве политиком, а онај ко призива насиље није политичар и према њему треба да се примењују све одредбе из кривичног Законика и Закона о прекршајима.


Дачић је рекао да не верује да у Словенији неко неком ставља мету, јер то, каже, превазилази све облике политичке борбе.