Уз највише државне и војне почасти у Ослу је дочекан министар одбране Републике Србије Александар Вулин који борави у посети Краљевини Норвешкој на позив свог колеге Франка Баке-Јенсена.Министри Вулин и Баке-Јенсен разменили су ставове о политичко-безбедносној ситуацији на Западном Балкану, скандинавском региону и арктичком појасу.Министар Вулин је истакао да је Република Србија војно неутрална земља и да неће улазити у НАТО нити било који други војни савез. Нагласио је да је за Србију апсолутно неприхватљива трансформација Косовских снага безбедности у тзв. војску Косова јер то представља грубо кршење Резолуције 1244 УН. Једностране одлуке приштинских власти компликују осетљиву безбедносну ситуацију на КиМ и у региону. За Србију је Кфор најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије, истакао је министар Вулин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Министар Вулин: Бринемо о припадницима војске и њиховим породицама


Српски и норвешки министар су се сложили да је дугогодишња сарадња у области одбране две земље веома развијена као и да има простора за њено даље унапредјење.


Министар Вулин је истакао да је Краљевина Норвешка за Србију једна од најзначајнијих земаља у експертској и финансијској подршци у области војне медицине, реформе војног образовања и планирања одбране.

Захвалио се министру Баке-Јенсену на донацијама за доопремање српске лаке пољске болнице, развој Центра АБХО у Крушевцу, Регионалне иницијативе за напредно дистрибутивно учење као и на досадашњој финансијској помоћи у спроводјењу актуелног пројекта Повереничког фонда НАТО.