Око 30 ЧЛАНОВА Главног одбора ДС напустило је седницу овог тела, јер је лидер Зоран Лутовац одбио да се расправља о томе где је нестало 300.000 евра страначких пара и да се гласа о заказивању изборне скупштине уједињених демократа.

Седницу су, између осталих, напустили потпредседница странке Александра Јерков, посланици Балша Божовић и Радослав Милојичић Кена, Бранислав Лечић, Слободан Милосављевић, Миодраг Станковић, шеф нишких демократа, Срђан Сандић, председник Општинског одбора ДС на Савском венцу.


Руководство странке, међутим, утврдило је да има кворума и наставило седницу ГО.


Како сазнајемо, некадашњи министар Милосављевић тражио је да се усвоји допуна дневног реда и отвори тачка о трошењу 260.000 евра које је странци уплатио Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде, као и о 40.000 евра прикупљених на основу чланарина и прилога. Лутовац је то одбио, као и захтев Балше Божовића да се коначно закаже скупштина уједињења демократа, које је са СДС и Заједно за Србију договорено још пролетос.
Лечић, који је тражио да говори на седници ГО, али није добио реч, поручио је по напуштању сале да се то први пут догодило у ДС и да "странка одлази од своје суштине". Он је негодовао и због тога што се лидер СзС Небојша Зеленовић обратио члановима ГО, уз опаску да би то имало смисла да је дошло до уједињења ДС, а да није примерено да са "позиције шефа друге политичке странке расправља и утиче на политику, уређење и финансије демокраата".
Из ДС је саопштено да је ГО донео одлуке о оснивању Одбора за финансијско управљање и контролу, као и Грађанског демократског клуба. Задатак Одбора за финансије биће да контролише, прати и оцењује новчане токове у ДС и трошење страначких средстава, а о томе ће бринути Вида
Огњеновић, Ђорђе Павићевић, Зоран Ивошевић, Жарко Требјешанин, Корнелија Букач, интерна ревизорка, Драгор Хибер, Гојко Божовић, као и Данило Шуковић.Лутовац је рекао да је веома важно да ДС врати дуг који је направљен у прошлости и замолио чланове и симпатизере да им помогну прилозима, како не би зависили ни од кога, а "посебно не од центара моћи изван странке".


Идеја је и да новоосновани Грађанско демократски клуб окупи независне и угледне интелекталце који ће расправљати о важним политичким и друштвеним темама, износити критичке осврте, али и креирати предлоге за решавање проблема.