ПОКУШАЈ тзв. Косова да постане посматрач у Европској групи поштанских регулатора, што је статус који у овој организацији има и Србија, пропао је после заједничке акције представника наше земље и чланица Европске уније које не признају Косово за државу.

Како за "Новости" каже Владица Тинтор, директор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (Рател), ово је први пут да се захтев из Приштине појавио пред Европском групом поштанских регулатора (ЕРГП) која је заседала претходна два дана у Хагу. Рател, Канцеларија за КиМ и ресорно министарство за трговину, туризам и телекомуникације, одмах су реаговали и ступили у контакт са представницима Шпаније, Румуније, Кипра, Грчке и Словачке, које не признају Косово за државу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пентагон удара на неутрални пут Србије: Како ће нови извештај САД утицати на стратешку оријентацију наше земље?

- Велику захвалност дугујемо најпре Шпанији која је изнела захтев да се молба тзв. Косова одбаци, што су подржале и остале четири земље, јер Србија као посматрач није могла да утиче на дневни ред. Оцењено је да је ово стручно тело док је захтев Косова политичко питање и због тога је скинуто са дневног реда - каже нам Тинтор.

Да је неким случајем Косово ушло у ову организацију имало би приступ документима ЕРГП и директну комуникацију са њеним чланицама које чине све земље ЕУ, а унутар те организације би имало исти положај као и Србија и друге земље кандидати за чланство у ЕУ. ЕРГП је саветодавна група Европске комисије и омогућава консултације и сарадњу независних националних регулаторних тела у земљама ЕУ.