ПРИТИСЦИ на Србију и оптужбе које долазе са различитих страна говоре о исправности и снази наше политике самосталности и независности. Из Америке нас оптужују да смо блиски с Русима, а неки у земљи говоре како смо против Руса. Неће у моје име доносити одлуке нико ни у Вашингтону, ни у Бриселу, ни у Москви, нити било где друго.

Овако је председник Србије Александар Вучић у четвртак прокоментарисао извештај Пентагона и упозорење њему због сарадње са Русијом, и то у тренутку кад је, са других страна, критикован за погоршање односа са Кремљом. Председник је био јасан у вези стим да ће одлуке о Србији наставити да доносе њени грађани, без обзира на разне притиске:

- То кажем с миром, иако многи људи не знају како је тешко очувати независност и суочавати се са притисцима. Ви претите, а ми ћемо да градимо и радимо.

Вучић је додао и да ће Србија наставити да сарађује са светом, као и да ће ускоро са "америчким пријатељима" бити потписани важни уговори за изградњу коридора недалеко од Крагујевца, те да иде у Сочи на састанак са руским председником Владимиром Путином.

- Сви ти притисци, резолуције и декларације говоре све оно што ја саопштавам сваког дана, а то је да је позиција Србије све снажнија - рекао је Вучић.

Прочитајте још - Аларм у Пентагону, Америка је забринута: Србија „рупа у тепиху“ која је подигла војску из пепела захваљујући Русима, морамо је притиснути (ВИДЕО)

У извештају Министарства одбране САД о Балкану, Русија се оптужује да хоће да изгура Америку, ЕУ и НАТО из региона, а Вучићу се замера да је од доласка напредњака на власт војна сарадња са Москвом убрзано расла. Детаљно је наведено и наоружање које је Србија претходних година набавила од Русије.

Спољнополитички аналитичар Немања Старовић указује, за "Новости", да је експлицитно помињање председника Вучића и његове странке у документу Пентагона неуобичајено, али и сматра да извештај неће пресудно довести до неке драматичне промене у односима Вашингтона и Београда на негативан начин:

- Пентагон је тек једно од четири места на којима се креира спољна политика САД, уз Белу кућу, Стејт департмент и Конгрес. Истовремено, ова ситуација указује на то каквим је све изазовима изложена српска политика војне неутралности, која представља једини исправни курс.

Дејана С. Милетића, из Центра за проучавање глобализације, не изненађује појачано интересовање САД за Србију и регион, па чак ни "игра притисака" како бисмо одступили од војне неутралности:

- Изненађује, међутим, ригидност којом САД спроводе ту политику, а која заправо штети њиховим сопственим интересима, јер нас овим гурају у руке Русији и Кини.

КОВАЧ: ОРУЖЈЕ БИРА ЦЕНА, А НЕ ИДЕОЛОГИЈА

ГЕНЕРАЛ у пензији Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума, каже, за "Новости", да критике због набавке наоружања никако не могу да стоје:

- Наша војска је дуго била запуштена, и то одакле ћемо набављати оружје није у вези ни са каквом идеологијом или политиком, већ искључиво "на линији" односа квалитета и цене. Уосталом, опремамо се и наоружањем из многих НАТО држава.

НЕМА ПРЕТЊЕ

РУСКИ амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, поводом оцене улоге Русије на Балкану, које је изнело Министарство одбране САД, рекао је да новинари постављају питања иако документ није доступан јавности.

- Можемо да се ослањамо на публикације у српским медијима - написао је Харченко на "Твитеру", и оценио да Београд и Москва успешно развијају сарадњу. - По који пут се чудимо зашто то изазива толико негативну реакцију. Србија је суверена, независна земља, која јача свој одбрамбени потенцијал преко сарадње са различитим партнерима, стриктно у оквиру међународног права. Тај процес не ствара претње, не поткопава регионалну стабилност. С. В.