НАКОН серије оптужби америчких званичника на рачун "малигне политике Москве у региону", огласио се и Пентагон, који је нашу земљу етикетирао као "најпопустљивије окружење на Балкану када је реч о руском утицају", а као "кривца" за јачање наше војне сарадње означио СНС и Александра Вучића!

У извештају Министарства одбране САД, у којем су анализирани односи Русије са Србијом, Босном и Херцеговином, Северном Македонијом и Приштином, наводи се да су пре доласка на власт напредњака, на челу са Вучићем, 2012, билатералне везе Београда и Москве у војној области биле на знатно нижем нивоу:

- Након 2012, СНС је предузео кораке како би повећао војну сарадњу са Русијом - стоји у документу Пентагона, који је доспео у јавност уочи важне посете Вучића Сочију, где ће се састати са руским колегом Владимиром Путином.

Америчко министарство оцењује да је та сарадња резултирала потписивањем уговора о стратешкој сарадњи у новембру 2013, као и да једино Србија од земаља Западног Балкана има потписане уговоре о сарадњи са Русијом у области безбедности.

У фокусу Пентагона су и заједничке војне вежбе Србије и Русије, за које се констатује да се од 2014. одржавају најмање два пута годишње, а нарочити "трн у оку" је набавка руске војне опреме и наоружања.

- Како би се супротставила међународној изолацији која је уследила након илегалне анексије Крима 2014, Русија је почела да показује веће интересовање за развој војне сарадње са Србијом. Касније те године, одржана је прва заједничка војна вежба "Срем 2014", у којој је учествовало више од 400 припадника ваздухопловних снага, а након тога је Војска Србије први пут учествовала у тенковској вежби на Међународним војним играма у Русији. Учешће се наставило и у наредним годинама - пише у извештају.Истиче се и да су прослава Дана Војске Србије и војна парада померени 2014. како би Путин могао да присуствује том догађају, као и да је од тада интензивиран темпо заједничких војних вежби. Наводи се да је од 2012. једино Србија на Западном Балкану набављала руско наоружање и опрему, чији износ премашује милион долара. Детаљно се наводе све куповине, међу којима је и набавка 2016. два хеликоптера "Ми" 17, вредна 25 милиона долара:

- Србија је у октобру 2017. добила шест половних авиона "миг-29", а у фебруару 2018. објавила је да ће Русија донирати 2,4 милиона долара за обуку српских пилота за управљање овим летелицама.

Посебно оштар речник коришћен је у делу извештаја који се односи на БиХ. Тамо се, између осталог, тврди да "постоје докази да Русија подржава сепаратистички покрет босанских Срба на челу са Милорадом Додиком, с циљем да спречи улазак БиХ у НАТО и ЕУ".

Примопредаја ловачких авиона на батајничком аеродрому


Први потпредседник Владе Ивица Дачић каже, за "Новости", да је симптоматично то што Министарство одбране САД у извештају не помиње, рецимо, то да смо од Американаца набављали "хамере" за нашу војску или да намеравамо од Француза да купимо ракете "мистрал":

- Зато их и те како жуља наше војно партнерство са Руском Федерацијом. Посебно је интригантан део у ком се Додик и РС оптужују за сепаратизам, а да се с друге стране тако не дефинише насилно отцепљење Косова. У сваком случају, велики имају право да играју своје геополитичке игре, док је наш стратешки циљ јасан и недвосмислен, а то су политичка независност и војна неутралност.

Министар одбране Александар Вулин указао је, за "Новости", да је пре Вучића наша војска смањивана и понижавана, а војна неутралност се тумачила као несарадња и чак непријатељство према Русији. Вулин је нагласио да је Вучић, и као министар одбране и као председник Владе и сада као председник Србије и врховни командант Војске, доследно успоставио и изједначио наше односе и са Истоком и са Западом, али и бескомпромисно штитио наш народ од било каквих изазова и претњи одакле год да су долазили:

- Наша војна неутралност није препрека за сарадњу, она нам оставља простор за сарадњу и са Истоком и са Западом. Ниво сарадње са било којом земљом или савезом одређују наше потребе, али и потребе наших партнера. Док је Вучић врховни командант Војске Србије бићемо неутрални, нећемо бити члан ниједног војног пакта, а држава ће водити суверену и самосталну политику очувања Срба где год да живе.


Америчко министарство у свом извештају закључује да је Русија на Западном Балкану одлучна да одбије утицај ЕУ и САД и умањи утицај НАТО. Такође се оцењује да САД и ЕУ не могу себи да приуште амбивалентност на Западном Балкану, јер такав приступ отвара врата "руском малигном утицају".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Руси тврде да Вашингтон краде: Пентагон кријумчари сиријску нафтуПОМИЊУ И НАРИШКИНА

НА "скенеру" Пентагона била је и сарадња у обавештајном сектору:

- Отворени извори повезали су посету Николаја Патрушева, секретара руског Савета за безбедност, у октобру 2016, са тиме што су двојица руских агената осумњичених за учешће у покушају "државног удара" у Црној Гори депортована из Србије. Директор спољне обавештајне службе Русије (СВР) Сергеј Наришкин и председник Вучић договорили су се, на састанку 17. априла 2018, о наставку сарадње и активностима у секторима безбедности и обавештајних служби - пише у извештају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пентагон пописује "мигове" по Србији


ГРУМЕН ЗЕМЉЕ СА ГРОБЉА ХЕРОЈА

У ОКВИРУ акције "Пут сећања" Министарства одбране Руске Федерације, која је организована у склопу предстојећег обележавања 75 година од велике победе у Другом светском рату, министар одбране Александар Вулин свечано је предао руском амбасадору Александру Боцан-Харченку грумен земље са Гробља ослободилаца Београда 1944.

Вулин је истакао да Вучић није дозволио да Србија на било који начин узме учешће у антируским санкцијама, нити у антируској хистерији, као и да наша држава никада неће дозволити да се прекраја историја и заборављају они који су нас ослободили.